Waarom zijn de energieprijzen nu zo laag?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Vol Energie Vooruit
  • Waarom zijn de energieprijzen nu zo laag?

Uitgelegd

27 mei 2020

Waarom zijn de energieprijzen nu zo laag?

De energieprijzen zijn op dit moment erg laag. De coronacrisis, de prijzenoorlog op de oliemarkt en de zachte winter zorgen dat de prijzen voor gas en stroom voor jouw huis nu erg laag zijn! We leggen je uit hoe het zit.

De industrie ligt stil door de coronacrisis

Door de coronacrisis werken wereldwijd veel mensen thuis. Hierdoor rijden er minder auto’s op de weg en staan de meeste vliegtuigen aan de grond. Nu denk je misschien; wat heeft dat te maken met lage energieprijzen? De prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Deze prijskoppeling is wettelijk vastgelegd en voorkomt dat gebruikers massaal overstappen bij prijsverschillen. De olieprijs bevindt zich nu op een historisch laag punt. Dit komt omdat Rusland en Saoedi-Arabië met elkaar in een prijzenoorlog zitten. Deze olieprijzenoorlog zorgt voor een groter aanbod van olie op de markt, tegen lagere prijzen. Daarnaast heeft de onenigheid tussen Amerika en China effect op de olieprijs.

De zachte winter zorgt voor lage energieprijzen

Naast de effecten van de coronacrisis en de olieprijzenoorlog, zorgt de zachte winter voor lage energieprijzen. Waarom? Dat is simpel. Als er meer aanbod is dan vraag, dalen de prijzen. In dit geval is er minder vraag omdat door de zachte winter minder mensen hun huis moesten opwarmen.

Hoeveel lager zijn de energieprijzen?

Als we de energieprijzen van de eerste drie maanden van 2020 vergelijken met die van 2019, dan zien we een gemiddelde daling van 20 procent bij energieleveranciers. Daarnaast verlaagden op 1 april 2020 energieleveranciers de prijzen voor gas en stroom gemiddeld met 5,5 procent ten opzichte van 1 maart dit jaar.

Zet de lage energieprijzen voor drie jaar vast

Nu de energieprijzen laag zijn, kun jij van een lage energierekening profiteren. Loopt je energiecontract bijna af? Dan is het de moeite waard om een één- of meerjarig contract met vaste tarieven af te sluiten. Met een één- of meerjarig contract met vaste tarieven profiteer je gegarandeerd van de huidige lage energieprijs.

Wil je ook profiteren van de lage energieprijzen? Bereken dan hier je energiedeal!

Deel dit artikel