Pieken en dalen

Pieken en dalen

20 januari 2015

Wanneer loont het zich om te wisselen van een enkeltarief naar een dal/piektarief? En wat is dat eigenlijk?

Net als gas, moet stroom geproduceerd worden. Als in: opgewekt en klaargemaakt voor gebruik. Maar in tegenstelling tot gas, kan stroom niet makkelijk worden opgeslagen. Probleem voor de elektriciteitsindustrie: wat doen we met al die stroom die we ’s nachts produceren en aan bijna niemand kwijtraken? Oplossing: goedkoper maken en hopen dat meer mensen ’s nachts en in het weekend bepaalde elektrische apparatuur gaan gebruiken. Op die manier kan een elektriciteitscentrale gelijkmatiger stroom te produceren en daardoor rendabeler werken.

Wat je nodig hebt

We kennen allemaal het verhaal: “Ik was alleen ’s nachts, want dat is goedkoper!” En dat is zo. Je hebt er wel een stroommeter met twee telwerken voor nodig En het moet bij je energieleverancier bekend zijn dat je op hoog/laag-tarief afgerekend wilt worden, ‘dubbel profiel’ heet dat. Daarbij wordt van maandag tot en met vrijdag van 23.00 uur tot 7.00 uur, in het weekend (vrijdag 23.00 uur tot maandag 7.00 uur) en op officiële feestdagen een laag tarief berekend. In de tijden daarbuiten geldt juist een hoger tarief voor stroom dan het geval zou zijn bij een ‘enkel profiel’. Bij een ‘enkel profiel’ is het tarief voor de stroom die je verbruikt  waarbij altijd hetzelfde tarief wordt gehanteerd.

Alleen voor de echte nachtbrakers?

Wat het voordeligst is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke stroomverbruik. Je kunt als vuistregel hanteren: als 50% binnen het piektarief valt en 50% in het daltarief, dan ben je voordeliger uit met een ‘dubbel profiel’. Om te kunnen beoordelen hoe bij jou de verhoudingen zijn kan je het energieverbruik per uur van alle elektrische apparatuur in huis inventariseren. Zo zie je welke energieslurpers in de daluren kunnen draaien. Waarbij je zal constateren dat eigenlijk alleen de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser zelfstandig kunnen draaien. Echte nachtbrakers dus, die pas na elven apparaten aanzetten of uitsluitend in het weekend koken, stofzuigen, strijken, van sauna of zonnebank gebruikmaken of hun woning verwarmen of juist koelen, hebben het meeste profijt bij daltarief. 

Gerelateerde verhalen

Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Bekijk de video
Lage energietarieven

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?

Hoe komt dit?
Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Meld je aan