Lage energietarieven,

Energielabels: van A+++ naar D, hoe zit dat?

4 maart 2021
Als je nu een nieuwe vaatwasser of tv koopt zal het je vast opvallen dat de mooie regenboogstickers, die aangeven hoe zuinig het apparaat is, zijn veranderd. En dat er geen apparaten met A-label meer te vinden zijn in de winkel. Vanaf 1 maart 2021 gelden voor koelkasten, vriezers, wasmachines, vaatwassers en televisies namelijk vernieuwde energielabels. Op het eerste gezicht lijkt dit een slecht nieuwsbericht voor je nieuwe vaatwasser of je huidige koelkast. Eigenlijk betekent het juist dat onze apparaten steeds zuiniger worden en dat je koelkast, die je een aantal jaar geleden hebt aangeschaft met A+++ label, natuurlijk nog steeds even zuinig is.

Apparaten worden steeds duurzamer

De afgelopen jaren is er binnen technologie veel veranderd. Zo kun je tegenwoordig je ecowasje op afstand aanzetten via een app en kun je al je favoriete series streamen op je tv. Naast deze ontwikkelingen die je leven een stuk makkelijker en leuker maken, zijn onze apparaten in de afgelopen jaren ook een stuk duurzamer geworden. En deze ontwikkelingen blijven in rap tempo doorgaan. Vorig jaar varieerden de oude labels nog van A+++ tot D. Hierdoor scoorden de meeste apparaten in de winkel een A of hoger en is dit geen juiste richtlijn meer. Daarom heeft de Europese Unie de labels aangepast. Daarnaast is het ook een goede manier om fabrikanten te stimuleren de apparaten nog zuiniger te maken, want iedere fabrikant wil natuurlijk een A-label op hun product kunnen plakken.

De nieuwe labels

In de nieuwe labels zijn de plussen verwijderd en lopen de nieuwe labels van A naar G. Daarnaast wordt er een QR-code bij de labels geplaatst, zodat je meer informatie op kunt zoeken over de duurzaamheid van je nieuwe apparaat. Dit maakt het voor ons weer een stukje makkelijker om de labels te lezen. Op dit moment zie je in de winkels geen apparaten meer met A-label. Dit label wordt nog even bewaard voor de allerzuinigste apparaten die in de toekomst te koop zullen zijn.
Energielabels middel

Tweedehands apparaten

Voor de oude apparaten blijven de oude labels gelden. Maar naast alleen het plaatje van de nieuwe labels, is ook de classificatie aangepast. De regels zijn dus strenger geworden voor de nieuwe labels. Vandaar dat een koelkast die op marktplaats staat met A+++ label, volgens de nieuwe labels een D-koelkast is. Let daarom goed op het oude label wanneer je een tweedehands apparaat wil kopen en verwar deze niet met het nieuwe label.

Gerelateerde verhalen

Tips man keuken houd pan vast

5 tips: zo maak je makkelijk en goedkoop je eigen slimme huis

5 tips voor je eigen slimme huis
Lage energietarieven

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?

Hoe komt dit?