,

Samenwonen? Check je uitdagingen

7 september 2019
Je weet het bijna zeker: je gaat voor het eerst samenwonen. Er zijn nog een paar aandachtspuntjes. Ten eerste: zijn enorme collectie action figures. Da’s wel een ding. Of erger nog: je bent misschien een klein beetje vergeten te vertellen dat ze niks meer waard zijn, omdat je ze per ongeluk uit de verpakking hebt gehaald. Oeps! Het samenwonende leven is verrassender dan je denkt. Dit zijn de meest voorkomende uitdagingen (en oplossingen).

Qualitytime is of the essence

Laten we beginnen bij een onverwacht probleem. Stel: je verliest elkaar uit het oog. Huh? Je woont toch in één huis? Precies. Juist omdat het zo vanzelfsprekend is dat je elkaar dagelijks ziet, bestaat de kans dat je jullie quality time straks een beetje uit het oog verliest. Hoe voorkom je dat? Simpel: plan een wekelijkse date night. Alleen voor VIP’s: wie geen voordeursleutel heeft, mag niet mee. Ga lekker uit eten, kook voor elkaar, ga baantjes trekken in het zwembad. Je zult zien: oude tijden herleven!

Bespaar energie en spek je rekening

Gemiddeld gaan mensen voor het eerst samenwonen tussen hun 22e en 25e. Meestal heb je op die leeftijd nog geen reusachtige stapels bankbiljetten. Tip: maak er een uitdaging van om op kleine dingen te besparen. Echt niet gek: negentig procent van de Nederlanders gaat bijvoorbeeld bewust om met energie. Dus doe lichten uit als je een kamer verlaat, doe de vaatwasser pas aan als ‘ie vol is, douche kort. Er zijn slimme apps die je daarbij helpen en realtime inzicht geven. De Oxxio App is daar een goed voorbeeld van. Daarmee ontdek je bijvoorbeeld waar je energieslurpers zitten!

Eerlijkheid duurt het langst

Stel: je lief staat erop dat jullie straks slapen in het antieke ledikant van zijn oma. Een echt familiestuk! Jij voelt je er zelf ietsjes minder comfortabel bij. Tegelijk weet je: dit is goed onderhandelingsmateriaal. Als je dat bed goed vindt, krijg je het waarschijnlijk wel voor elkaar dat je je dure Nespresso koffie mag blijven drinken. Ho, stop! Het allerbelangrijkste als je straks bovenop elkaars lip zit: blijf eerlijk. Moeilijk? Zet je gedachten eerst op papier.

Kwartetten met blenders

Als je je ouderlijk huis al eerder hebt verlaten, heb je waarschijnlijk al het een en ander aan huisraad verzameld. Wil je voorkomen dat je straks twee koffiezetapparaten hebt en dat je samen drie besteklades kunt vullen? Maak dan van tevoren even een overzichtje. Wat hebben jullie samen? Wat kan weg? Het is geven en nemen. Vindt hij jouw kringloopservies niet om aan te zien? Doe een beetje water bij de wijn. Kom je er samen niet uit? Geef er een positieve draai aan: verkoop al je dubbele bezittingen en koop iets waar je allebei blij mee bent. Of doneer het geld aan een goed doel.

De beste noise cancelling headphone

En ten slotte: tijd voor jezelf. Al woon je samen met de liefste(n) van de wereld; er blijven nu eenmaal (veel) momenten waarop je jezelf even wil afsluiten. Speelt je nieuwe roomie graag games? Misschien is het zijn lust en zijn leven; jij wordt na drie kwartier pistoolschoten horendol. Regel daarom een goede noise cancelling headphone. Ook handig als je met vrienden gaat samenwonen. Dan heb je net iets meer eh… rust en privacy. En ja: het kost misschien wat, maar als je nu op energie bespaart...

Lees ook deze tips over succesvol samenwonen:
 

Gerelateerde verhalen

Samenwonen? Regel deze 5 dingen

Bekijk hier wat je moet regelen

Samenwonen? Regel het relaxed

Bekijk hier wat je moet regelen

Samenwonen? Zo ga je handig om met geld

Hier een aantal tips