Samenwonen? Deze apps maken je leven makkelijker

7 september 2019
Je gaat voor het eerst samenwonen! Superleuk! Zeker als je nieuwe roomie en jij elkaar al door en door kennen. Heb je aan één woord genoeg? Dan heb je goud in handen. Heb je toch wat meer woorden nodig? Wil je bijvoorbeeld even overleggen over hoe je het geld van dat festival verrekent met de trostomaten die je drie weken geleden hebt gekocht? Of uitleggen hoe diep de ander moet bukken om het juiste merk glutenvrije tortillawraps in de supermarkt te vinden, zodat jij niet het complete weekend op de wc zit? Dan zijn er verdraaid handige apps. We zetten ze even op een rij.

First things first: styling!

Laten we met het leukste beginnen: de inrichting. Want waar staat dat vintage kastje nou het leukst? En past die bank daar wel? Je hebt je nieuwe stek mentaal toch al gauw een triljoen keer ingericht. Zorgen dat je nieuwe huisgenoot ook begrijpt wat jij bedoelt? Gebruik een app! De meest bekende is het supervette IKEA Place. Daarmee (ver)plaats je virtueel meubels van IKEA in je eigen huis. Er zijn nog veel meer leuke apps waarmee je kunt spelen totdat het echt zover is. Die wand in de keuken, bijvoorbeeld. Zachtroze of toch pimpelpaars? De app van Flexa helpt je bij dit soort belangrijke keuzes.

Money, money, money

Terug naar die trostomaten. Ga je voor het eerst samenwonen? Houd vanaf het allereerste begin bij wie wat betaalt. Dat geldt voor die glanzende rode pomodoro’s, maar ook voor het koel houden van de kast waarin je ze bewaart. Also known as: je energierekening. Natuurlijk is er het overbekende WieBetaaltWat. Werkt super simpel. Je maakt een groep aan, voert je uitgaven in en verrekent die eens in de zoveel tijd. Een andere app waarin je geld handig regelt, heet A Piece of Cake. Vooral handig voor eenmalige uitgaven met een grotere groep. Bijvoorbeeld voor je housewarming.

Positieve energie

We noemden ‘m al even: je energierekening. Daarvoor hebben we de Oxxio app ontwikkeld die je zelfs kunt gebruiken als je nog niet bij Oxxio zit. Naast de chat, een uitkomst op eenzame avonden, geeft de app je ook inzicht in je verbruik. Altijd: ook ‘s avonds en in het weekend. En wil je bijvoorbeeld weten wat je kwijt bent aan stookkosten? Of ben je benieuwd wat je kunt besparen als je nieuwe huisgenoot de lichten voor de verandering eens uit doet? Bekijk de mogelijkheden van de Oxxio app.

“Vergeet je de bananen niet?”

Niets in jouw drukke leven is zo irritant als tig mini-supermarktbezoekjes. Leuk dat je huisgenoot boodschappen heeft gedaan voor dat huisfeestje, maar als jij en je kater de volgende ochtend geen ontbijt kunnen vinden, ben je minder blij. Gelukkig zijn er talloze boodschappen apps die dit probleem voorgoed verhelpen. Denk aan Bring!, Out of Milk en Buy me a pie!. In sommige apps kun je ook een foto toevoegen. Zo weet je zeker dat die tortillawraps en je darmen dit weekend geen feestje geven op het toilet. Je boodschappen thuis laten bezorgen? Dat is helemaal luxe! Alleen al die wagentjes van Picnic: word je toch blij van?

Couch-potatoes opgelet: TV app & chill

Heeft je roomie de afstandsbediening weer eens kwijt gemaakt? Je kunt natuurlijk de bank overhoop halen en alle pluche kussens op de grond gooien. Wat ook kan is blijven chillen en de Interactieve TV app van KPN gebruiken op je telefoon (die ben je vast niet kwijt). Hiermee pauzeer je de allerspannendste aflevering van Wie is de Mol? vanaf je smartphone en check je hoe laat de voetbalwedstrijd van je favoriete club begint. Side-note: alleen als je aangesloten bent op het KPN netwerk kun je gebruikmaken van deze chille app.

Hulp in de huishouding

En last but not least: het huishouden. Want wie haalt wekelijks een borstel door de plee? En hoe voorkom je dat de planten verdrinken of verdrogen? Het zijn misschien niet de dingen waar het in jouw drukke leven om draait, maar met slimme apps voorkom je veel gedoe. Heb je een iPhone? Dan is Chorma je nieuwe beste vriend. Daarin zet je al je klusjes voor in en om je nieuwe casa. Leuk detail: zodra je een paar taken hebt afgerond, geeft de app een leuk voorstel voor een (groeps)date. Hoe meer taken je hebt gedaan, hoe minder je hoeft te betalen. Cozi is een goede app die je ook op je Androidtoestel kunt installeren. Zit trouwens ook een gedeelde agenda in. Voor je planten is er tot slot de app Plantsome. Die geeft een seintje zodra je plant dorst heeft. Zo wordt je Calathea geen Kale Thea. En da’s natuurlijk best wel fijn!

Meer tips over om van samenwonen een succes te maken:
 

Gerelateerde verhalen

Samenwonen? Regel deze 5 dingen

Bekijk hier wat je moet regelen

Samenwonen? Zo ga je handig om met geld

Hier een aantal tips

Samenwonen? Regel het relaxed

Bekijk hier wat je moet regelen