Tips voor supersnelle wifi in je hele huis

  • Home
  • Over Oxxio
  • Vol Energie Vooruit
  • Tips voor supersnelle wifi in je hele huis

Internet TV en Bellen

5 november 2020

Tips voor supersnelle wifi in je hele huis

Heb je het idee dat je internetverbinding een stuk trager is dan waar je voor betaalt? Niet meteen naar je provider wijzen! De kans is namelijk groot dat de oorzaak van het probleem ergens anders ligt. Met deze tips zorg je voor supersnel internet top op zolder.

Eerst even checken: doe een speedtest

Als je een abonnement het van 100Mb/s, kan je geen snellere verbinding verwachten dan dat. Dus controleer voordat je allerlei maatregelen neemt, eerst of je niet gewoon aan je max zit en een hogere internetsnelheid nodig hebt. Online zijn diverse speedtests te vinden waarmee je dat kan doen – een kwestie van googelen. Voer de speedtest op verschillende momenten op een dag uit, op verschillende plekken in huis en met en zonder kabel. Dan krijg je een aardig beeld. Presteert je wifi ver onder de maat? Dan kan je de volgende trucs uit de kast trekken.

Zet je modem op een centrale plek

De populairste maar zeker niet de beste plek voor de modem of router is de meterkast. Al die draden en leidingen en wanden kunnen een stoorzender zijn voor de draadloze signalen die van daaruit het hele huis nog door moeten. Zo is het ook niet handig om je modem weg te moffelen achter een massieve bank – te veel obstakels. Zoek liever een centrale plek in huis waar de signalen vrij baan hebben. Bijvoorbeeld bij de opening van je trap als je op meer verdiepingne wifi gebruikt. En zorg dat je modem minstens 30 centimeter van je muur of plafond staat.

Spoor de stoorzenders op

Misschien is het ook wel gewoon heel druk in je wifi-netwerk. Met je beveiligingscamera bij de voordeur, je babyfoon, zonnepanelen die hun opbrengst doorseinen, de oven die je op afstand kan voorverwarmen en de verwarming die je vanuit de auto alvast aan kan zetten. Allemaal leuk en wel, dat internet of things, maar als je die functies nauwelijks gebruikt, kan je de verbinding met die apparaten met je draadloze netwerk beter verbreken. Dat scheelt weer stoorzenders en bandbreedte.

Geef je wifi een boost met wifi-versterkers

Zeker in wat grotere huizen en huizen met betonnen plafonds red je het met een modem alleen niet altijd. Wil je dan in je hele huis, van de kelder tot de zolder, supersnel internet hebben, dan zijn wifiversterkers een goed idee. Of kies voor een vergelijkbare oplossing zoals een mesh netwerk.

Laat je internet via het stopcontact lopen

Een andere manier om overal in je huis internetsignalen luid en duidelijk door te laten komen, is door internet beschikbaar te maken via het stopcontact. Daarvoor heb je een set Powerline adapters nodig. De ene sluit je aan op je modem, de andere (enkelvoud of meervoud) kan je overal in huis in het stopcontact steken. Via die adapter heb je dan toegang tot internet. Geen verbinding is zo stabiel als een bedrade verbinding, trouwens. Daar kan geen wifi-versterker of Powerline adapter tegenop.

Vervang je oude apparaten door nieuwe apparatuur

Verouderde apparatuur kan je internetsnelheid negatief beïnvloeden. Denk daarbij aan een router of tv-ontvanger die al jaren staan te draaien, maar ook op een laptop die ouder is dan vijf jaar kan het roestig surfen worden. Dus als je alles hebt geprobeerd en je wifi is nog steeds trager dan je zou mogen verwachten, is het ook nog een optie om je oude apparatuur te vervangen.

Heb je alles geprobeerd, maar ben je nog steeds niet tevreden met je WiFi-signaal? Probeer dan deze tips!

Deel dit artikel