Thuiswerken? Zo hou je grip op je energierekening

  • Home
  • Over Oxxio
  • Vol Energie Vooruit
  • Thuiswerken? Zo hou je grip op je energierekening

Jouw leven

30 maart 2020

Thuiswerken? Zo hou je grip op je energierekening

We zitten middenin de coronacrisis en het zijn bizarre tijden... Ineens werk, studeer of verveel je je thuis. De lampen in je huis hebben nog nooit zo lang gebrand en je verwarming draait overuren. Omdat je in de avond ook thuis bent, probeer je culinaire hoogstandjes uit in je keuken en draait je oven op volle toeren met de zoveelste lading zelfgemaakte koekjes. Betekent dit dan ook een hogere energierekening? We geven je in tijden van crisis bespaartips voor je energierekening!

Gebruik je laptop zuinig

Grote kans je een groot deel van de dag achter je laptop zit. Laad je laptop alleen op als hij leeg is (ook nog eens beter voor de accu). Door de ‘energiestand’ aan te zetten wordt het beeldscherm minder fel en de sluimerstand gaat eerder aan. Weten hoe je een goede werkhouding fixt? Check het hier.

Haal alle stekkers uit het stopcontact na je werkdag

Gebruik je je beeldscherm van kantoor nu thuis? Haal de stekker uit het stopcontact als je klaar bent met werken en voorkom sluipverbruik. Door alle stekkers in dezelfde stekkerdoos te proppen, maak je het jezelf nog makkelijker. Deze hoef je na je werkdag alleen maar uit te schakelen!

Koop online een powerbank op zonne-energie

Een powerbank op zonne-energie is superhandig en goed voor het milieu én je energierekening. Leg de powerbank op de vensterbank in de zon tijdens je werkdag. Zo laad je ‘s avonds je (werk)telefoon op met zonne-energie!

Trek je warme coltrui aan en draai de verwarming zachter

Een voordeel van thuiswerken is dat je collega’s je outfit niet in real-life zien. Trek daarom je warme coltrui uit de kast die je normaal niet naar kantoor aan doet. Dan kun je daarna de verwarming iets zachter draaien, zodat je bespaart op je energiekosten. Ohja, vergeet de fleece sokken niet!

Geniet van de zon!

De lente komt eraan! Doe de gordijnen open en geniet van de zon. Laat zoveel mogelijk zonlicht binnen en zet geen grote planten op de vensterbank die het licht tegenhouden. Zo hoeven er overdag geen lampen aan en kan je besparing oplopen tot wel €500 per jaar. Goed voor je humeur én je energierekening!

Kook heerlijk maar bespaar kosten

De avonduren thuis spenderen… daar word je creatief van! Misschien heb je wel ontdekt dat je een keukenprins(es) bent. Je gasfornuis draait overuren en je huis ruikt heerlijk naar versgebakken koekjes. Daardoor kan je gasrekening hoger uitvallen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Tips om zuinig te kokkerellen:

  • Kook met de deksel op de pan. Wist je dat je veel meer energie verbruikt als je kookt zonder deksels op de pan?
  • Elektrisch fornuis? Kook water eerst met waterkoker en giet het daarna in de pastapan. Bij een gasfornuis kun je het beste koud water in een pannetje op het vuur koken.
  • Zet de afzuigkap niet op de hoogste stand als het niet nodig is. Een hoge stand kost meer energie dan een lage stand. Schakel de afzuigkap op tijd uit na het koken. Je verspilt energie als de afzuigkap (en de lamp) na het koken te lang aan staat.
  • Is je ovenschotel bijna klaar? Zet de oven alvast uit, de warmte blijft nog een tijdje in je oven hangen.
  • Zet de oven na gebruik open. De warmte uit de oven verwarmt je huis, waardoor de verwarming een standje lager kan.
  • Haal de stekker uit het stopcontact als je de magnetron niet gebruikt. Dit bespaart zeker bij de oudere magnetrons energie.

Maak het ‘s avonds warm en gezellig met kaarsjes

Loop eens een rondje door je huis (yes, weer wat extra stappen!) en haal meubels weg die voor je verwarming staan. Zo verwarmt de verwarming je huis maximaal en voorkom je dat warmte ontsnapt naar kamers die je niet gebruikt. Maak het ‘s avonds extra gezellig door wat kaarsjes aan te steken en de gordijnen dicht te doen. Omdat je huis nu ook je kantoor is, is het extra belangrijk dat je thuis kunt ontspannen.

Check wie de grootste energieslurpers in je huis zijn

Omdat je nu dag en nacht thuis bent, gebruik je je apparaten extra vaak. Sommige apparaten verbruiken meer dan je denkt. Zoals je TV die non-stop Netflix series draait of je retro koelkast die je nu extra vaak open trekt. Betrap de energieslurpers in je huis en hou ze in de gaten.

Met een handige energie app krijg je inzicht in je energieverbruik. Zo zie je in een oogopslag je energieverbruik per maand, per dag en zelfs per uur.

Douche zuinig met je favoriete douchehit

Douche je nu vaker thuis omdat je je verveelt of omdat je normaal na het sporten in de sportschool een verfrissende douche nam? Het verwarmen van het douchewater kost aardig wat energie. Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan. Met een douchetimer weet je precies wanneer het tijd is om de douche uit te zetten. Nog leuker: zet je favoriete douchehit op en zorg dat je klaar bent als het nummer is afgelopen!

Sta je toch iets langer onder de douche? Met een energiebesparende douchekop bespaar je al snel 20% op je water- en energieverbruik. Scoor er eentje vanaf €13,-.

Op zoek naar inspiratie om je minder te vervelen thuis? Check hier de leukste apps en series!

Deel dit artikel