Thuiswerken? Tips voor een veilige internetverbinding
- Home
- Over Oxxio
- Vol Energie Vooruit
- Thuiswerken? Tips voor een veilige internetverbinding
Internet TV en Bellen
Thuiswerken? Tips voor een veilige internetverbinding
We zitten massaal thuis en onze digitale schermtijd wordt met de dag hoger. Je werkt vanuit huis, uit verveling swipe je wat af op Tinder en je hebt nog nooit zoveel gefacetimed met je familie. We delen onze diepste geheimen, wachtwoorden en gevoelige bedrijfsinformatie via apps en video-calls. Voor hackers is dit hét moment om misbruik te maken van de gegevens die we via het internet delen. Met deze tips zorg jij voor een veilige internetverbinding vanuit je huis.
Maak gebruik van een beveiligd netwerk
Misschien heeft het bedrijf waar je werkt al een thuiswerkoplossing bedacht, zodat je veilig internet via het bedrijfsnetwerk. Hierbij maak je bijvoorbeeld gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Wil je zelf een VPN-verbinding opzetten voor het thuiswerken? Vergelijk dan de beste opties in de VPN-gids. Wil je weten hoe je je wifi veilig instelt? Check dan deze tips.
Gebruik sterke wachtwoorden
Maak zoveel mogelijk gebruik van tweestapsverificatie en stel sterke wachtwoorden in. Een goed wachtwoord bevat kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens en is minstens 10 tekens lang. Met apps als 1Password maak je sterke wachtwoorden die je makkelijk en veilig kunt opslaan.
Gebruik een veilige app om te videobellen
Door de coronacrisis vergaderen we niet meer face-to-face maar via video-apps zoals Teams. Helaas zijn niet alle video-apps even veilig. Wil je minder risico lopen, dan zijn Jami en Jitsi Meet de betere apps om te gebruiken. De gratis app Signal is ook een aanrader, maar hier kun je alleen nog één-op-één-videobellen.
Ga niet in op (corona) phishingberichten
De nummer 1 cybercrime is phishing. Met een slinkse mail of sms word je naar een valse webpagina gestuurd waar je persoonsgegevens, wachtwoorden en toegangscodes moet invullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mailtjes over de antibacteriële betaalpas die zogenaamd door de Rabobank werden verstuurd.
In tijden van de coronacrisis maken cybercriminelen gebruik van onbeveiligde netwerken bij mensen thuis. Voelt het bericht niet veilig en is de afzender onbekend? Klik dan niet op linkjes in het bericht, open geen bijlagen, vul geen gegevens in en meld het phishingbericht bij de ICT-afdeling van je bedrijf.
Deel geen gevoelige informatie via apps
Denk goed na over de informatie die je deelt via e-mail, WhatsApp en video-apps. Wis na ieder gesprek je chatgeschiedenis en check of de app die je gebruikt je berichten versleuteld verzendt. Moet je gevoelige informatie zoals wachtwoorden delen? Doe dit dan ouderwets in een telefoongesprek, dat is betrouwbaarder dan via onbeveiligde apps. Gebruik een virusscanner om er zeker van te zijn dat je veilige apps installeert. Download alleen apps in officiële app-winkels zoals de App Store of Google Play.
Wil je weten hoe je zorgt voor een snelle internetverbinding nu je thuiswerkt? Lees hier verder!
Wat doen wij voor jouw veiligheid?
Wij gebruiken het kwaliteitsnetwerk van KPN. Dit netwerk wordt altijd streng bewaakt. Zo internet jij veilig! Check ons aanbod.