Nieuwe tarieven, hoe zit dat?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Vol Energie Vooruit
  • Nieuwe tarieven, hoe zit dat?

Uitgelegd

6 juni 2019

Nieuwe tarieven, hoe zit dat?

Eens in de zoveel tijd krijg je nieuwe leveringstarieven. Fijn als ze omlaag gaan, want minder betalen voor je energieverbruik is nooit weg. Maar ze kunnen natuurlijk ook stijgen. Wie of wat bepaalt dat eigenlijk?

Zoals elke energieleverancier in Nederland, koopt Oxxio energie in op ‘de inkoopmarkt voor energie’. Natuurlijk doen we dat zo slim mogelijk, zodat we jou voordelige leveringstarieven kunnen aanbieden. Maar de basis van de inkoopprijs, die hebben we helaas niet zelf in de hand.


Energie wordt opgewekt door verschillende energieproducenten in energiecentrales, via windmolens, zonnepanelen, waterkracht of met biomassa. Deze producenten bieden alle opgewekte energie vervolgens aan op de inkoopmarkt voor energie.


Prijsschommelingen

Energie kun je ook wel vergelijken met benzine. Bij benzine veranderen de prijzen namelijk ook dagelijks. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de prijs van een vat olie en de beschikbare productiecapaciteit. Ga je tanken, dan weet je precies wat de dagprijs is.

Een groot verschil tussen benzine en energie is dat die dagelijkse schommelingen geen invloed hebben op jouw energiekosten. Dit komt doordat Oxxio jou stabiele leveringstarieven aanbiedt gedurende de periode van je vaste contract. Dus ook al verdubbelen de inkoopprijzen van stroom en gas gedurende die periode, voor jou verandert er niets.

Pas op het moment dat je contractperiode afgelopen is, zal het verschil in prijs je waarschijnlijk opvallen. Op dat moment krijg je namelijk te maken met nieuwe leveringstarieven. En daarin zijn de inkoopprijzen van stroom en gas van dat moment verwerkt.

Resultaten uit het verleden…

… bieden ook in het geval van inkooptarieven geen garantie voor de toekomst. Ze zijn namelijk een paar jaar gedaald, met een echte dip in 2016. Vanaf april 2018 gingen de tarieven weer omhoog, met het hoogtepunt in december 2018. Gelukkig zijn de inkooptarieven per 1 juli 2019 weer gedaald.

Energiebelasting telt fors mee

Je energiekosten bestaan uit drie onderdelen: leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Oxxio heeft alleen invloed op de hoogte van de leveringskosten. De overheidsheffingen, zoals energiebelastingen, zijn met ingang van 1 januari 2019 flink gestegen. Als energieleverancier zijn wij verplicht om deze aan onze klanten door te berekenen.

Of de prijzen verder gaan dalen of weer gaan stijgen? Helaas, wij hebben geen glazen bol. Maar we blijven wel ons best doen om superslim en supervoordelig in te kopen om je altijd voor een scherpe prijs energie te kunnen aanbieden.

Deel dit artikel