Zuinig koken, lekker eten

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Zuinig koken, lekker eten
19 augustus 2015

Zuinig koken, lekker eten

Een eitje koken op het motorblok van je auto, een eenpansgerecht uit een zonnekoker, of koken in een ouderwetste hooikist om energie en daarmee geld te besparen? Dat gaat misschien wat ver. Gelukkig zijn er simpelere manieren te bedenken om energie te besparen bij het koken.

Een zuinig eitje
Zet je pan eerst op een hoog vuur en verlaag het vervolgens wanneer de juiste temperatuur bereikt is. Beter nog: draai het gas helemaal uit en doe de deksel op de pan. Zo kook je bijvoorbeeld een zuinig eitje: leg het ei in koud water en breng dit aan de kook. Draai vervolgens het gas uit en doe de deksel op de pan. Na tien minuten heb je een hard gekookt eitje. Op dezelfde manier kook je ook pasta en rijst. Het enige wat je extra nodig hebt, is een beetje geduld. Besparing per jaar: zo’n 25 euro.

Slimme kookplaat
Zet je pan op de juiste vlam. Een hele grote pan op een klein pitje schiet natuurlijk niet op. En zet je een kleine pan op een te grote pit, dan verwarm je vooral de kamer. En de handvaten van de pan. Niet zo efficiënt dus. In de keuken van de toekomst hoef je je hierover overigens geen zorgen meer te maken. Deze keuken gebruikt flexinductie, dat is een inductieplaat met flexibele kookzones. Elektromagneten ‘voelen’ waar de pan staat en hoe groot deze is. Op die plek wordt de plaat verwarmd. Zo gaat de warmte nooit meer onnodig verloren.

Onder druk
Stap verder over op een snelkookpan. Geen nieuwe uitvinding, maar wel energie- én tijdbesparend. Omdat de deksel de pan hermetisch afsluit, wordt in de pan druk opgebouwd. Deze druk zorgt ervoor dat de inhoud bij een temperatuur van boven de 100 °C wordt gekookt. De aardappelen zijn zo al binnen 7 minuten gaar! Dankzij de snelle kooktijd, blijven meer vitaminen behouden en zo bespaar je ook nog eens 16 euro per jaar.

Een stapje verder
Wil je toch graag een stapje verder gaan en koken op het motorblok, met een zonnekoker of in een hooikist? Probeer het eens. Succes en eet smakelijk.