Lampje

Prinsjesdag 2022: Wat betekenen de maatregelen voor jou?

22 september 2022
De energiebedrijven en de overheid hebben de afgelopen tijd gewerkt aan maatregelen voor de betaalbaarheid van de energierekening. Deze maatregelen zijn in grote lijnen op Prinsjesdag bekend gemaakt en de afgelopen weken verder uitgewerkt. Het prijsplafond en de tijdelijke maatregel voor november en december zijn nu duidelijk. Lees hier het laatste nieuws.

Wat is het prijsplafond?

Met een prijsplafond betaal je een maximaal tarief tot een bepaald verbruik van stroom en gas. Dit is het basisverbruik. Verbruik je meer stroom en gas? Dan betaal je daarvoor de hogere tarieven die bij je energiecontract horen.

Hoe werkt de vaste korting in november en december 2022?

In november en december komt er een vaste korting van € 190 per maand. Deze korting is voor zowel vaste als variabele contracten en ontvang je via je stroomleverancier. Op dit moment werken we uit hoe deze korting precies uitgekeerd gaat worden. Zodra dit bekend is informeren we je hierover.

Hoe werkt het prijsplafond?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat een jaar duurt. Je betaalt dan een basistarief van € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. En voor alles wat je meer verbruikt betaal je de tarieven die bij je energiecontract horen.

Heb je een vast contract met een lager tarief dan het prijsplafond? Dan blijven je tarieven voor zowel het basisverbruik als daarboven wat ze zijn totdat je contract afloopt.

Wanneer gaat het prijsplafond in?

Per 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in en duurt een jaar.

Geldt het prijsplafond voor alle huishoudens?

Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens. Zijn je huidige tarieven lager dan het prijsplafond, dan blijf je natuurlijk die lagere tarieven betalen.

Hoeveel daalt mijn energierekening door het prijsplafond?

De overheid heeft aangegeven dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 2.500 per jaar bespaart door het prijsplafond. Wat jouw besparing gaat zijn, hangt af van: • Jouw energietarieven • De definitieve tarieven voor het basisverbruik • Het definitieve basisverbruik • De hoeveelheid energie die je per jaar verbruikt.

Kan ik mijn termijnbedrag al verlagen door het prijsplafond?

Het is beter om hier nog even mee te wachten. Zodra de maatregelen zijn verwerkt in onze systemen kunnen we je beter advies geven over de juiste hoogte van je termijnbedrag.

Goed om te weten:

Vanaf 1 januari betaal je weer 21% btw en ook de energiebelasting gaat dan omhoog. De btw-verlaging en lagere energiebelasting waren tijdelijke maatregelen die op 1 januari 2023 worden vervangen door het prijsplafond.

Meer weten over de stijgende tarieven en overheidsmaatregelen. Kijk dan op Oxxio.nl/energiemarkt.

Gerelateerde artikelen

Je energiekosten. Wat verandert er in 2022?

Wat verandert er in 2022 met uw energiekosten?
Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Lees hier waarom