Je energiekosten. Wat verandert er in 2022?

31 december 2021

Per 1 januari wijzigen de overheidsheffingen, dat gebeurt elk jaar. Wat er precies verandert? Daar praten we je graag over bij.

Overheidsheffingen

Om de stijging van de energierekening te verminderen heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Het gaat hierbij om een verlaging van de energiebelasting die je per kWh stroom betaalt en de vermindering energiebelasting die je per stroomaansluiting per jaar ontvangt is hoger*.

De overheidsheffingen die Oxxio in rekening brengt en rechtstreeks afdraagt aan de overheid zijn ‘energiebelasting’ en ‘opslag duurzame energie’. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je verbruik. Je betaalt namelijk een vast bedrag per kWh stroom en m3 gas.

De belasting op stroom daalt, de belasting op gas gaat iets omhoog. Per 1 januari 2022 betaal je:

  • Aan energiebelasting: € 0,04452 per kWh stroom en € 0,43950 per m3 gas
  • Aan opslag duurzame energie € 0,03691 per kWh stroom en € 0,10467 per m3 gas

Vermindering energiebelasting

Energie is een eerste levensbehoefte. Daarom geeft de overheid ieder Nederlands huishouden, waarbij sprake is van een verblijfsfunctie, jaarlijks een korting op energie: de vermindering energiebelasting. In 2022 ontvang je € 824,77 vermindering energiebelasting. Ten opzichte van 2021 is dat een stijging van € 266,21. Goed nieuws dus!

Leveringskosten variabel contract

Heb je gekozen voor een variabel contract, dus zonder vaste einddatum? Dan kun je elk half jaar nieuwe leveringstarieven krijgen. De afgelopen periode zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Dit zie je helaas ook terug in de nieuwe variabele tarieven, ondanks dat we ons uiterste best hebben gedaan om de tarieven zo laag mogelijk te houden. Je actuele tarieven vind je altijd in de Oxxio App.

Hoe zorg ik dat mijn termijnbedrag klopt?

In de Oxxio App zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. We rekenen hierbij altijd met de meest actuele tarieven die voor jou gelden. Het is dus slim om ook in het nieuwe jaar zo nu en dan even in de app te checken hoe je ervoor staat.

Blijf je ook in 2022 elke maand binnen je maandbudget? Ga zo door! Kom je niet goed uit, dan kun je je energieverbruik verlagen door wat zuiniger aan te doen. Of je past je via de app je termijnbedrag aan om goed uit te komen op je jaarnota, dat kan natuurlijk ook.

 * Alleen als je stroom afneemt op een locatie met een verblijfsfunctie, heb je recht op vermindering van energiebelasting. Bekijk in dit overzicht of je locatie een verblijfsfunctie heeft of niet. Staat de omschrijving van jouw locatie hier niet tussen? Dan geeft de Belastingdienst uitsluitsel.

Lampje

Prinsjesdag 2022: Wat betekenen de maatregelen voor jou?

Bekijk de maatregelen
Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Lees hier waarom