Zo veel energie kost opstaan

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Zo veel energie kost opstaan
20 januari 2015

Zo veel energie kost opstaan

Als jij je ochtendritueel afdraait, draait je energiemeter overuren. Goed nieuws; met weinig moeite kan je ook energiezuinig ontwaken.

Wakker worden, wassen, plassen, bakkie doen, deur uit. In acht woorden het ochtendritueel voor 90 procent van alle volwassenen. Maar wat gebeurt er nou echt? Een uur voordat de wekker afloopt, gaat de kachel aan. Je doet het licht in de slaapkamer aan, het licht op de overloop en in de badkamer om te douchen, tandenpoetsen en misschien te scheren, gaat naar het toilet... In de keuken: licht aan, vaatwasser uit, koffiezetapparaat/waterkoker aan. De tv gaat aan voor het ochtendnieuws en je pakt je tablet of smartphone van de lader om te checken of je iets hebt gemist. Tussentijds eitje koken, broodje roosteren, vruchtensapje persen… 

Ongemerkt verbruik
Misschien doe je het niet allemaal precies zo, maar wakker worden kost gewoon nogal wat energie. Je hebt al gestookt, meer dan tien elektrische apparaten gebruikt en 60 liter water, waarvan zeker tweederde eerst verwarmd moest worden tot iets boven lichaamstemperatuur.

Wat voor ochtendritueel heb jij? Sta je een kwartier na opstaan buiten de deur of neem je je tijd? Het langzame schema is het prettigst, maar ook het duurst.  

Erg energiezuinig opstaan!
- Kleren de dag ervoor klaarleggen, scheelt ’s ochtends zoeken in de kast, dus tijd en elektra (verlichting).
- Pantoffels aan in plaats van de kachel.
- Plasje onder de douche (met spaarkop!).
- Tanden poetsen met een gewone tandenborstel.
- Scheren met een mesje.
- Koffiezetapparaat op de timer.

Met betrekking tot de onaantastbare koffie: niets is zo lekker als wakker worden met de geur van een bakkie troost, en de koffie al klaar spaart tijd en dus geld. Aldus: opstaan, sloffen en badjas aan, koffie inschenken, wassen/plassen, aankleden, koffie drinken/ontbijten en weg! Bijkomend voordeel: je kunt dik een half uur langer in bed blijven liggen dan je energieverkwistende verspillende medemens.