Wie betaalt de energiediefstal?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Wie betaalt de energiediefstal?
13 april 2015

Wie betaalt de energiediefstal?

Jij betaalt rond de 0,23 cent per kilowattuur (kWh) voor je stroom. Helaas betaalt niet iedereen netjes voor de energie die hij verbruikt. Naar schatting stelen henneptelers elk jaar maar liefst 1 miljard kWh aan stroom. Als ze dat gewoon netjes zouden betalen, zou dat zo’n 230 miljoen euro opleveren. Wie betaalt dat?

De hennepteelt is een enorm energievretend proces. Met de stroom die gestolen wordt, kun je bijna 300.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat zijn alle huishoudens van Den Haag!

Tegen de lamp
Niet alle energiedieven komen ermee weg; elk jaar lopen er zo’n vijfduizend tegen de lamp die samen 150 miljoen kWh stelen. Zij moeten dan alsnog betalen, maar dan verdwijnt er nog steeds voor een kleine 200 miljoen euro aan stroom.

Meebetalen aan de wietteelt
Regionale netbeheerders moeten de stroom inkopen die gestolen wordt. Afhankelijk van de prijzen op de groothandelsmarkt betalen ze hier zo’n 70 miljoen euro voor. En ja inderdaad, ook jij betaalt hieraan mee. De netbeheerders berekenen een derde door in de transporttarieven voor consumenten, de rest berekenen ze door aan zakelijke klanten. Hierdoor valt jouw rekening elk jaar ruim 2 euro hoger uit. We sponsoren dus met z’n allen jaarlijks voor 2 euro de wietteelt via onze energierekening.

Daar komt nog eens bij dat ook de staat inkomsten misloopt door energiediefstal. In totaal betaal je per kWh rond de 15 cent aan btw en energiebelasting. Doe dit keer 850 miljoen kWh, dan kom je uit op 127,5 miljoen euro. Je raadt het al: ook dat hoesten we samen op. Gelukkig merken we daar helemaal niks van.


(bron: Netbeheer Nederland)