Verlaging transportkosten

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Verlaging transportkosten
20 januari 2015

Verlaging transportkosten

De transportkosten voor energie worden komend jaar verlaagd. Je kunt daarmee tot wel € 50 per jaar besparen.    In 2010 is door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de Richtlijn Energierekening voor Consumenten opgesteld. De bedoeling was om jou een beter inzicht te geven in je energierekening. Op die manier zou je verschillende energieleveranciers beter met elkaar kunnen vergelijken. En? Mission accomplished!

Leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen
Even een stukje theorie. De energierekening bestaat ruwweg uit drie onderdelen: het daadwerkelijke energieverbruik (leveringskosten), het transport (netwerkkosten) en belastingen. Deze drie onderdelen zijn onderling opgesplitst in kleinere posten. Een van die kleinere posten omvat de kosten voor aansluiting en transport van gas en elektra. De energiemarkt is een open markt en dat betekent dat energieleveranciers en netbeheerders hun eigen tarieven mogen rekenen. Dat wil zeggen… tot op zekere hoogte, want er is ook nog een maximumtarief, bijvoorbeeld voor netbeheerders.

Lage rente
Zo bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM, de vroegere NMa) hoeveel je betaalt voor de aansluiting en het transport van gas en elektriciteit door de netbeheerder. En deze onafhankelijke publieke toezichthouder heeft het maximum tarief dat netbeheerders mogen vragen, verlaagd. Dit omdat de transportkosten lager zijn dan eerst, door de lage rente. Een en ander gebeurde op aandringen van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die wil voorkomen dat grote bedrijven in de financiële problemen komen door de nu hoge transportkosten.

Het verlagen van de transportkosten pakt ook gunstig uit voor jou, want je betaalt voor deze post tot € 50 per jaar minder. Hoeveel precies, dat hangt er vanaf waar je woont, want de ene netbeheerder geeft meer korting dan de ander. In Nederland zijn acht netbeheerders actief in elektriciteit, elf in gas. En overstappen is onmogelijk zonder te verhuizen naar een andere gemeente, want anders dan bij energieleveranciers, zijn netbeheerders regio- en plaatsgebonden… Wat niet wegneemt: de extra € 50 is leuk meegenomen!