Van kilowatt naar knalfeest (+ win festivaltickets)

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Van kilowatt naar knalfeest (+ win festivaltickets)
4 juni 2015

Van kilowatt naar knalfeest (+ win festivaltickets)

Immense geluidsinstallaties, talloze eettentjes, een camping vol festivalgangers. Hoeveel energie wordt er eigenlijk verbruikt tijdens een muziekfestival? Oxxio maakt de balans op.

Hoeveel een festival kost, dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de omvang. Hoeveel bezoekers komen er, de podia, geluidsinstallaties, lichtinstallaties, videoschermen, biertenten en snackbars. 

55.000 liter diesel
Maar of het nou een festival is voor 15.000 man of voor 150.000, in de praktijk ligt het verbruik per persoon ongeveer gelijk. Voor deze berekening gaan we uit van een vierdaags festival met 100.000 bezoekers en twee podia. Om dit festival gaande te houden is een fikse hoeveelheid energie nodig. Dit komt meestal niet uit een stopcontact, maar wordt opgewekt door machtige generatoren. Voor een festival van deze omvang zijn tussen de 50 en 60 generatoren nodig, die ongeveer 5000 kilowatt opwekken. Daarvoor wordt tijdens het festival ongeveer 55 duizend liter diesel verbruikt. Eén festivalbezoeker verstookt dus voor zijn show ruim een halve liter brandstof. De kosten? Met de huidige dieselprijs 76 cent. Dat is veel minder dan de energiekosten van een thuisblijver. Hoeveel je betaalt voor je energie is natuurlijk afhankelijk van je woning en je gezinssamenstelling, maar het ligt in de meeste gevallen iets boven de euro per dag.

Festival versus thuisblijven
Toch is een meerdaags festival qua energiekosten niet goedkoper dan thuisblijven. Het gros van de kampeerders heeft namelijk een eigen gasstelletje mee om bijvoorbeeld koffie te zetten, een hamburger te bakken en ’s avonds verlichting. Bij gemiddeld verbruik verstookt zo een festivalganger iedere dag voor €1,20 aan gas.

Win dagtickets voor een festival!
Hoe laad jij jezelf weer op na een festivalbezoek? De leukste reactie belonen we met twee dagkaarten voor het Solar festival op 1 augustus in Roermond. Dus doe mee en win!