Scholier wint duurzaamheidswedstrijd

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Scholier wint duurzaamheidswedstrijd
22 april 2009

Scholier wint duurzaamheidswedstrijd

Sponsor Oxxio feliciteert Andrew van Horssen met succes Hilversum, 22 april 2009―Andrew van Horssen, bedenker van de zogenoemde nachtschootschakelaar, heeft vandaag de finale van het televisieprogramma Green Dream District gewonnen. In dit programma dingen middelbare scholieren mee naar het beste duurzame idee van Nederland. De hoofdprijs is een geldbedrag van vijfduizend euro, dat Andrew kan besteden aan de verdere ontwikkeling van zijn idee.

Nachtschootschakelaar
De 18-jarige havo-scholier van het Bernardinuscollege in Heerlen bedacht een oplossing om het energieverbruik terug te dringen. Hij werkte zijn idee uit en ontwierp de nachtschootschakelaar. Deze schakelaar wordt in het kozijn van een deur geplaatst. Wanneer de betreffende deur wordt afgesloten, komt de nachtschoot tegen de schakelaar, waardoor het mechanisme automatisch licht en computermonitors uitschakelt.

Energiebesparing
Om een demo van de nachtschootschakelaar te kunnen ontwikkelen en om mee te kunnen doen aan Green Dream District, klopte Andrew aan bij Oxxio. De slimme energieleverancier kon zich helemaal vinden in dit idee, aangezien de schakelaar is gericht op het besparen van energie en van kosten. Op de website oxxiosponsortandrew.nl brengt Andrew regelmatig verslag uit van zijn ervaringen tot aan de finale.

Hoofdprijs
Andrew van Horssen: “Ik ben erg blij dat ik hier met de hoofdprijs naar huis ga en dat ook de jury het potentieel van de nachtschootschakelaar ziet. Ik ben verder blij met de steun die ik van Oxxio heb gehad, zij stonden volledig achter dit idee. Die vijfduizend euro kan ik nu goed gebruiken om mijn idee nog verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. Na mijn schoolexamens bespreek ik met Oxxio de toekomstplannen. ”

Kees-Jan Bus, algemeen directeur van Oxxio: “Uiteraard feliciteren wij Andrew van harte met zijn mooie prestatie. Wij zijn heel trots dat hij de finale heeft gewonnen. Maar veel twijfel hebben we eerlijk gezegd niet gehad. Wij zagen al snel dat Andrew met dit idee veel kon bereiken. Het feit dat de nachtschootschakelaar milieuvriendelijk, energie- en kostenbesparend, innovatief en toch eenvoudig toepasbaar is, heeft zonder twijfel een rol gespeeld bij dit grote succes.”

National Geographic zond de uitzending uit om 13.00 uur. Vanavond om 18.30 uur wordt deze herhaald.