Nieuw jaar, nieuwe overheidsheffingen

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Nieuw jaar, nieuwe overheidsheffingen
27 december 2018

Nieuw jaar, nieuwe overheidsheffingen

Je energierekening bestaat uit verschillende soorten kosten. En sommige ervan wijzigen jaarlijks op 1 januari. Wat verandert er in 2019?

Overheidsheffingen op energie stijgen

De overheid brengt via energieleveranciers kosten in rekening. Energiebelasting, om je te stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan. En opslag duurzame energie, om het opwekken van duurzame energie te kunnen stimuleren. In 2019 stijgt de energiebelasting op gas, net als de opslag duurzame energie. Per 1 januari betaal je € 0,11934 per kWh stroom en € 0,35469 per m3 gas aan energiebelasting en € 0,02287 per kWh stroom en € 0,06340 per m3 gas aan opslag duurzame energie. Gemiddeld is dit 33% meer dan in 2018.

Vermindering energiebelasting daalt

Elk huishouden heeft een minimaal bepaalde hoeveelheid energie nodig waarover je geen belasting hoeft te betalen. De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per stroomaansluiting per jaar. In 2019 ontvang je € 311,62 per jaar als je leveringsadres een verblijfsfunctie heeft. Dit is ongeveer 16,5 % minder dan in 2018.

Hoe zorg ik dat mijn termijnbedrag klopt?

In de Oxxio App zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. We rekenen hierbij altijd met de meest actuele tarieven. Het is dus slim om in het nieuwe jaar de Jaarcheck in de Oxxio App te doen. Dan zie je meteen of je goed uitkomt dit jaar en kun je je termijnbedrag ook meteen aanpassen als dat nodig is.