Nederlander denkt dat besparen geld kost

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Nederlander denkt dat besparen geld kost
9 september 2013

Nederlander denkt dat besparen geld kost

Hilversum, 9 september 2013 – Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten wil meer controle op zijn of haar uitgaven. Bijna tweederde van de Nederlanders geeft aan vooral op hun energiekosten te willen besparen. Zevenendertig procent denkt met de juiste inzet maximaal€ 100,- per jaar op de energiekosten te kunnen besparen. Dit en meer blijkt uit recent onderzoek van Panelwizard in opdracht van Oxxio. De energieleverancier wil hiermee inzicht krijgen in hoe Nederlanders omgaan met energie en met het besparen van energie. 

Controle zorgt voor geld
Opvallend is dat de meerderheid van de consumenten (55,3%) wel gelooft dat hij (nog) meer kan besparen als hij zich hiervoor zou inzetten. De belangrijkste reden dat er nog niet maximaal wordt bespaard op het energieverbruik is de perceptie dat maatregelen om te besparen teveel geld kosten (37,5%). Veel Nederlanders nemen het zich wel vaak voor, maar het komt er uiteindelijk niet van daadwerkelijk te besparen (29,2%). Daarnaast denkt bijna een kwart van de Nederlanders dat het lastig is om binnen het gezin of huishouden te besparen. Toch geeft bijna de helft aan energie te willen besparen als ze dit geld zou opleveren. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. “Uit ander recent onderzoek van Oxxio is gebleken dat mensen die minimaal één keer per maand actief hun energieverbruik in de gaten hielden 6,4% op hun gasverbruik en 4,4% op hun stroomverbruik wisten te besparen”, laat Frank Schmid, Directeur Marketing, Sales & Service bij Oxxio weten. “Eventuele kosten die gemaakt worden om te besparen, kunnen dus snel worden terugverdiend.”

Oxxio biedt consumenten app voor meer controle
Om consumenten meer inzicht te geven in hun energieverbruik en dit zelf onder controle te hebben, heeft Oxxio een applicatie voor de smartphone en tablet geïntroduceerd, die communiceert met de online EnergieMonitor. Voortaan hebben klanten van Oxxio altijd en overal toegang tot hun gas- en/of stroomverbruik en beheren zij eenvoudig hun relatie met Oxxio vanaf één plek. Een adreswijziging doorgeven is zo gebeurd. De Oxxio app is te downloaden via de App Store voor iPhone- en iPad-gebruikers of via Google Play voor Android-gebruikers.

Inzicht in energieverbruik
De top vijf van maatregelen die consumenten treffen zijn gebruik van spaarlampen (77,2%), de lichten uitdoen in ruimtes waar niemand is (74,3%), dubbelglas laten zetten (62,0%) en de  verwarming een standje lager zetten (53,3%). Ook worden apparaten niet meer op stand-by gezet, maar volledig uitgeschakeld (51,9%). “Deze simpele maatregelen kunnen per jaar al heel wat euro’s schelen op de energierekening”, aldus Schmid. Voor inzicht in hun energieverbruik loggen Nederlanders het liefst in op de website van hun energieleverancier (44,5%), via een applicatie voor een tablet of smartphone (37,0%) of ontvangen ze de informatie digitaal via een e-mail (32,6%).

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Oxxio uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen hoe Nederlanders omgaan met energie en het besparen van energie. Aan het onderzoek hebben 1.023 respondenten van 18 jaar en ouder deelgenomen. Hierbij is rekening gehouden met een reële spreiding in geslacht, leeftijd, gezinssituatie en opleidingsniveau.

Over Oxxio
Oxxio levert stroom en gas en richt zich daarbij op consumenten en het mkb. Het bedrijf is de vierde grootste energieleverancier van Nederland. Oxxio zet zich actief in om consumenten en bedrijven te ondersteunen bij het in de hand houden van hun energieverbruik. Door een ruim aanbod van flexibele contractvormen en innovatieve producten biedt Oxxio hulp bij besparen, inzicht en keuze. Voorbeeld hiervan is de Oxxio app. Met het inzicht dat deze app biedt, besparen consumenten eenvoudiger op energie en regelen ze al hun een energiezaken via hun smartphone of tablet.

Meer informatie is te vinden op https://www.oxxio.nl/over-oxxio/nieuws/ en via  https://twitter.com/Oxxio.