Luisteren naar je energielabel loont

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Luisteren naar je energielabel loont
3 maart 2015

Luisteren naar je energielabel loont

Hoe energiezuinig is jouw huis? Het nieuwe energielabel geeft antwoord op die vraag. Dit label is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Maar hoe kom je eraan en belangrijker, wat levert het jou op?

Heb je een eigen huis en nog geen energielabel? Dan valt er dit jaar een voorlopig energielabel in je brievenbus. Dit voorlopige label moet je zelf definitief maken als je je woning wilt verkopen of verhuren. Hiervoor ga je naar de website energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid. Nadat je ingelogd hebt met je DigiD, kun je de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen. Bijvoorbeeld over beglazing, isolatie en je cv-ketel. Soms moet je bewijsstukken toevoegen, zoals een foto van je ketel. De applicatie geeft aan wanneer dit moet. Als je alle informatie aangeleverd hebt, controleert een deskundige het bewijs via de applicatie. Als hij akkoord is, krijg je een definitief energielabel. Deze dienst kost – afhankelijk van de deskundige die je kiest – maximaal een paar tientjes.

Klasse
Heeft jouw woning klasse A, dan is het een heel zuinig huis. Oplopend naar labelklasse G. Als je dat hebt, kun je er nog het nodige aan verbeteren. En dat loont. In een paar jaar tijd kun je duizenden euro’s op je energierekening besparen. En het is niet alleen prettig voor je portemonnee, het vergroot ook je wooncomfort en je stoot minder CO2 uit, dus het is nog beter voor het milieu ook. Wil je je huis verkopen? Dan kunnen deze voordelen potentiële kopers over de streep trekken. Een duurder huis met een groen label kan op de langere termijn goedkoper zijn dan een vergelijkbaar huis met een rood label. Dat kun je dus gerust een win-win-win-win-situatie noemen.

Tips
Ben je benieuwd welk energielabel jouw huis zou krijgen? Of wil je tips om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl

En als je wilt zien hoe jij het met jouw verbruik doet ten opzichte van vergelijkbare huishoudens, check dan eens je Energiescore in de Oxxio App.