Live of dvd?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Live of dvd?
20 januari 2015

Live of dvd?

Wat vreet meer stroom: live een megaconcert bijwonen of massaal thuis een dvd opzetten van Lady Gaga of Beyoncé? 

Met zo’n 1.750 kilowatt aan stroom kunnen circa 60.000 stadionbezoekers in de Amsterdam ArenA of De Kuip in Rotterdam uit hun dak gaan. Ze krijgen muziek, een lichtshow en doorgaans ook videobeelden voorgeschoteld. Als je thuis alleen op de bank een dvd aanzet, verbruik je ongeveer 235 watt. Daarbij gaan we er vanuit dat je naast de dvd-speler en de televisie ook een paar lampen hebt aanstaan. Bij 60.000 individuele dvd-liefhebbers telt dat op tot een stroomverbruik van 14.100 kilowatt.

Acht keer zo veel
Als ‘thuispubliek’ verbruik je dus ruim acht keer zo veel stroom als een concertbezoeker. Bovendien krijg je thuis maar een fractie van de show mee, want een concert-dvd duurt doorgaans twee uur, terwijl een concert inclusief voorprogramma al snel vier uur beslaat. Bij bovenstaande cijfers gaan we uit van megaconcerten. Maar de supersterren treden ook op in ‘intiemere’ zalen, zoals de Ziggo Dome met 17.000 plaatsen. Wat levert het op om daar weg te blijven en thuis een dvd op te zetten?

Klimaatsysteem
Het stroomverbruik voor geluid en licht is in intiemere concerthallen lager dan de 1.750 kilowatt die nodig is voor een stadionconcert. Daar staat tegenover dat een muziekzaal als de Ziggo Dome een klimaatsysteem gebruikt om de concertruimte aangenaam te houden. En dat kost juist weer een grote hoeveelheid energie extra. Maar de Ziggo Dome gebruikt 100% duurzame energie, door middel van Warmte Koude Opslag en groene stroom van Nederlandse windmolens. De concertlocatie heeft een eigen warmte/koude opslaginstallatie voor haar energievoorziening.

Duurzame techniek
Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame techniek die gebruikmaakt van de energie die in de bodem en het grondwater aanwezig is of wordt opgeslagen. Ziggo Dome heeft met toestemming van de Gemeente Amsterdam op het achter terrein twee diepe bronnen geboord om de eigen warmte/koudeopslag te regelen. Tijdens evenementen wordt de concertzaal gekoeld. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt in het grondwater opgeslagen. Diezelfde warmte wordt aan het grondwater onttrokken wanneer in de winter de Ziggo Dome moet worden verwarmd. Voor de overige benodigde energie in Ziggo Dome is gekozen voor groene stroom, opgewekt door Nederlandse windmolens.

Festivals
Massaler kan natuurlijk ook. Wat te denken van festivals als Pinkpop, Lowlands of Rock Werchter? Van het laatste voorbeeld is bekend dat er een totaalvermogen van 7.000 kilowatt vereist is om vier dagen door te kunnen draaien met 139.000 bezoekers. Helaas loopt onze vergelijking (live versus thuis) hier volledig spaak, want beelden van deze festivals beperken zich doorgaans tot enkele uren. En dvd’s van deze evenementen zijn niet verkrijgbaar.

Thuisblijvers kunnen zich troosten met de gedachte dat ze geen energie hebben verbruikt voor transport naar en van het concert.