Lezersvraag: wat is de calorische waarde van gas?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Lezersvraag: wat is de calorische waarde van gas?
20 januari 2015

Lezersvraag: wat is de calorische waarde van gas?

Uit mijn energierekening maak ik op dat ik niet betaal voor de hoeveelheid gas die ik afneem, maar voor de calorische waarde. Waarom is dat?

Het ene gas is het andere niet. Uit een kuub gas, kan de ene keer meer energie gehaald worden dan de andere keer. Daarom betaal je niet altijd hetzelfde voor een kuub gas. Dat zie je terug op je energierekening. Daar wordt het aantal verbruikte kuubs vermenigvuldigd met een factor die afhangt van de zogeheten ‘calorische waarde’. Deze is afhankelijk van de geografische herkomst van het gas en de daarmee samenhangende chemische samenstelling. Die is namelijk niet bij al het gas hetzelfde; zo verschillen de percentages methaan, ethaan, propaan en butaan.

Hoe wordt dat dan gecheckt?
Het hele jaar door wordt de calorische waarde van het gas dat daadwerkelijk de leiding in gaat gecontroleerd. Dit gebeurt door te meten hoe snel het gas in staat is om 1 liter water van 14,5°C te verwarmen naar 15,5°C. Is er gas met een lagere calorische waarde geleverd, dan is de prijs per kuub aan het eind van het jaar lager. Was het gas van hogere calorische waarde… inderdaad.

De verschillende (calorische) waarden zijn zeker niets van de laatste tijd. Sterker, het is de basis van een zeer levendige internationale handel in gas: hoogwaardig gas (rijk gas, H-gas) verlaat bijvoorbeeld Nederland naar landen die daar behoefte aan hebben. Laagwaardig gas (arm gas, L-gas) wordt goedkoper teruggekocht. En bijna alle gashandel in de wijde omtrek inclusief de Noordzee gaat via Nederland, de ‘gasrotonde van Noordwest-Europa’. Wat Nederland een behoorlijke expertise en reputatie heeft opgeleverd, die in andere werelddelen wordt geëxploiteerd…