Je energiekosten. Wat verandert er in 2021?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Je energiekosten. Wat verandert er in 2021?
30 december 2020

Je energiekosten. Wat verandert er in 2021?

Per 1 januari wijzigen de overheidsheffingen, dat gebeurt elk jaar. Wat er precies verandert? Daar praten we je er graag over bij.

Overheidsheffingen

De overheidsheffingen die Oxxio in rekening brengt en rechtstreeks afdraagt aan de overheid zijn ‘energiebelasting’ en ‘opslag duurzame energie’. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je verbruik. Je betaalt namelijk een vast bedrag per kWh stroom en m3 gas.

De belasting op stroom blijft vrijwel gelijk, de belasting op gas gaat iets omhoog. Per 1 januari 2021 betaal je:

  • Aan energiebelasting: € 0,11408 per kWh stroom en € 0,42176 per m3 gas
  • Aan opslag duurzame energie € 0,03630 per kWh stroom en € 0,10297 per m3 gas

Vermindering energiebelasting

Energie is een eerste levensbehoefte. Daarom geeft de overheid elk Nederlands huishouden jaarlijks een korting op energie. In 2021 ontvang je € 558,56 vermindering energiebelasting. Ten opzichte van 2020 is dat een stijging van € 31,39. Goed nieuws dus!

Leveringskosten variabel contract

Heb je gekozen voor een variabel contract, dus zonder vaste einddatum? Dan kun je elk half jaar nieuwe leveringstarieven krijgen. Na een lange periode van dalen en gelijk blijven, stijgen de leveringstarieven per kWh stroom en m3 gas per 1 januari 2021 licht. Je actuele tarieven vind je altijd in de Oxxio App.

Hoe zorg ik dat mijn termijnbedrag klopt?

In de [Oxxio App ](https://www.oxxio.nl/app/)zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. We rekenen hierbij altijd met de meest actuele tarieven. Het is dus slim om ook in het nieuwe jaar zo nu en dan even in de app te checken hoe je ervoor staat.

Blijf je ook in 2021 elke maand binnen je maandbudget? Ga zo door! Kom je niet goed uit, dan kun je je energieverbruik verlagen door wat zuiniger aan te doen. Of je past je via de app je termijnbedrag aan om goed uit te komen op je jaarnota, dat kan natuurlijk ook.

Meer lezen

Ook interessant

Voorkom verhuisstress met deze 7 tips