Hoe slim is de slimme meter eigenlijk?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Hoe slim is de slimme meter eigenlijk?
2 maart 2015

Hoe slim is de slimme meter eigenlijk?

Heb je nog geen slimme meter? Dan krijg je er voor 2021 eentje aangeboden, net als alle andere huishoudens in Nederland. Maar wat kan je nu eigenlijk met dit stukje elektronisch vernuft in de meterkast, hoe slim is de slimme meter echt, en zitten er ook nadelen aan?

Energie besparen: dat is het grote doel achter de slimme meter. Tegenvaller: een slimme meter bespaart uit zichzelf helemaal niets. Maar, het apparaat kan een slimme gebruiker daar wel bij helpen. Met de slimme meter kun je gemakkelijker inzicht krijgen in je energieverbruik en de kosten. Bijkomend voordeel: je hoeft je meterstanden nooit meer door te geven. De netbeheerder kan je meter op afstand uitlezen en zorgt ervoor dat jouw meterstanden en verbruik bij je energieleverancier terecht komen. Je energieleverancier stuurt je vervolgens zes keer per jaar een verbruiksoverzicht.

Actueel verbruik volgen
Met apps en displays kun je zelfs je actuele verbruik van uur tot uur inzien, met een vertraging van 24 uur. Heb je gisterochtend een elektrische kachel aangehad en zie je dat de kosten toen opeens gigantisch stegen? Dan kun je direct besluiten de kachel niet meer aan te zetten. Wil je het toch liever lekker warm hebben? Check dan of je maandelijkse termijnbedrag nog past bij jouw energieverbruik. Pas je termijnbedrag zo nodig aan. Zo sta je aan het einde van het jaar nooit voor de onplezierige verrassing van bijbetalen.

Besparen
De Oxxio App is één van de apps die je kunt gebruiken om je verbruik te volgen. Zodra je de app opent, zie je hoeveel stroom en gas je verbruikt hebt. Je kunt online jouw verbruik vergelijken met dat van andere huishoudens in Nederland. Hoe minder je verbruikt, hoe hoger je Energiescore en hoe lager je rekening! Wat blijkt: gebruikers van de Oxxio App besparen zo’n 4% op hun stroom- en 6% op hun gasverbruik. Door simpelweg enkele dagelijkse gewoontes aan te passen. Dat kan jij ook. Je kunt de Oxxio App downloaden via Google Play en via de App Store. De app werkt ook met je oude analoge meter, dan moet je zelf even je meterstanden invullen. Meer informatie vind je op Oxxio.nl/app.

Privacy
Maar hoe zit het dan met de nadelen van de slimme meter? Privacy is het meest gehoorde bezwaar van een meter die op afstand uitleesbaar is. De overheid heeft er veel aan gedaan om jouw privacy te borgen. Jouw meterstanden komen alleen bij jouw netbeheerder terecht of bij andere partijen die jij toestemming hebt gegeven. En hacken dan? Eerlijk is eerlijk, alle digitale apparaten zijn te hacken, maar weet wel dat jouw meterstanden net zo goed beveiligd zijn als jouw geld op de bank. Vertrouw je het toch niet of vind je de slimme meter toch niet zo slim? Je mag de slimme meter altijd weigeren. Of je kunt ervoor kiezen om hem (eerst) niet op afstand uit te laten lezen.

Meer weten? De Vereniging Eigen Huis maakte een filmpje.