Het huis van de toekomst
- Home
- Over Oxxio
- Nieuws & Pers
- Het huis van de toekomst
Het huis van de toekomst
Verf waarmee je zonne-energie kunt opwekken, een trap die energie oplevert als jij erop loopt: overal ter wereld wordt gewerkt aan slimme technieken om bij jouw thuis energie op te wekken. Welke ontwikkelingen zijn er en gaan jouw huis veroveren? Oxxio over Energie ging op onderzoek uit en vond drie handige oplossingen die we thuis wel zien zitten.
Energie door je raam
Wil je zonne-energie opwekken, maar heb je geen eigen dak? Geen nood, want de panelen zitten straks gewoon in het raam. Een coatinglaag op het raam absorbeert direct en indirect zonlicht. Het zonlicht wordt naar de zijkanten van het raam gestuurd, waar zonnecelstrips het licht omzetten in energie. Een raam met een oppervlak van veertig bij tachtig centimeter kan op dit moment ongeveer 2 kilowattuur (kWh) per jaar opwekken. Ter vergelijking: een zonnepaneel van een vierkante meter levert gemiddeld 120 kWh per jaar op. Er wordt dan ook nog hard gewerkt aan het verbeteren van het rendement.
Een grote duurzame boodschap
In het huis van de toekomst is ook plaats voor een duurzaam toilet. Dit bijzondere toilet scheidt de urine van de poep. Uit de urine worden stikstof en fosfaat gehaald. Dat levert struviet op, een alternatief kunstmest voor de landbouw of voor je tuin. Deze techniek werd dit jaar tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse al toegepast. Je grote boodschap gaat vanaf het duurzaam toilet via een speciale rioleringsbuis naar een GFT-gasinstallatie, waar het wordt verwerkt tot biogas. De eerste toiletten zijn al in de testfase, de verwachtingen zijn hooggespannen.
Regenpijpendans
De regen vangen we op in een regenton. Handig om de plantjes in drogere tijden mee te besproeien. Maar het regenwater kunnen we ook gebruiken om energie mee op te wekken, via de regenpijp. Door de kracht waarmee het water naar beneden stroomt, kan een waterrad draaien dat op zijn beurt energie opwekt. Eén regenpijp is net genoeg om een lampje bij te branden. Het is niet veel, maar alle duurzame beetje helpen.