Helft Nederlanders heeft naheffing op energierekening ontvangen

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Helft Nederlanders heeft naheffing op energierekening ontvangen
27 november 2013

Helft Nederlanders heeft naheffing op energierekening ontvangen

Hilversum, 27 november 2013 – De helft van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar een naheffing gehad op de eindafrekening van hun energieleverancier. Twee op de vijf respondenten moest meer dan €50,- bijbetalen en bijna een kwart (22,2%) zelfs meer dan €100,-. Veel Nederlanders, namelijk achtenveertig procent, zijn geschrokken van het bedrag dat zij het afgelopen jaar moesten bijbetalen. Dit en meer blijkt uit recent onderzoek van Panelwizard in opdracht van Oxxio. De energieleverancier wil hiermee achterhalen hoeveel Nederlandse huishoudens naheffingen ontvangen en wat ze doen om deze naheffingen eventueel te voorkomen.

Het is voor veel Nederlanders niet de eerste keer dat een naheffing op de mat valt. Meer dan de helft (54%) van de Nederlandse huishoudens heeft in het verleden al eerder een naheffing gehad. Slechts veertig procent van de Nederlandse bevolking heeft nog nooit een naheffing gehad. Bijna tweederde (62,3%) denkt te weten welke maatregelen zij kunnen treffen om een naheffing op hun energiekosten te voorkomen. Toch geeft 56% van de Nederlanders aan dat zij de naheffing op de eindejaarsrekening niet hadden kunnen voorkomen. En verwacht bijna een kwart van de Nederlanders (24,6%) komend jaar een naheffing te ontvangen.

Spaarlamp meest gebruikte maatregel
Uit eerder onderzoek van Oxxio bleek dat de top vijf van maatregelen die consumenten treffen zijn: het gebruik van spaarlampen (77,2%), de lichten uitdoen in ruimtes waar niemand is (74,3%), dubbelglas laten zetten (62,0%) en de verwarming een standje lager zetten (53,3%). Ook worden apparaten niet meer op stand-by gezet, maar volledig uitgeschakeld (51,9%). Toch is slechts 44,6% van de Nederlanders gedurende het jaar goed op de hoogte van hoe hun energieverbruik ervoor staat. En dat terwijl de energierekening voor de meeste Nederlanders de op een na hoogste maandelijkse uitgave is. Opvallend is dat meer mannen (47,7%) op de hoogte zijn van hun energieverbruik dan vrouwen (41,5%).

Frank Schmid, Directeur bij Oxxio: “Om te besparen is het van groot belang zélf inzicht in je energieverbruik en grip op je energiekosten te hebben. Veel consumenten hebben geen idee hoe ze kunnen besparen op hun energierekening. Wij willen dat iedere Nederlander bewust is van zijn uitgaven op het gebied van energie, of ze de energie bij ons afnemen of niet.”

Oxxio biedt consumenten grip op energiekosten
Om consumenten meer inzicht te geven in hun energieverbruik en dit zelf onder controle te hebben biedt Oxxio de InControl Box aan. Deze box bevat naast een tablet en 12 energiebesparende producten, een applicatie (voor de smartphone en tablet) die communiceert met de online EnergieMonitor.Hiermee hebben klanten van Oxxio altijd en overal toegang tot hun gas en/of stroomverbruik en beheren zij hun relatie met Oxxio vanaf één plek. Met Oxxio’s Voorschotcheck kunnen klanten van Oxxio in drie eenvoudige stappen checken of met het huidige voorschotbedrag straks geld terugkomt of bijbetaald moet worden op de jaarafrekening. Met dit inzicht wil Oxxio voorkomen dat klanten voor verrassingen komen te staan bij ontvangst van de komende jaarafrekening.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Oxxio uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen hoeveel Nederlandse huishoudens te maken hebben met naheffingen op de energierekening en wat men doet om deze naheffingen te voorkomen. Aan het onderzoek hebben 1.170 respondenten van 18 jaar en ouder deelgenomen. Hierbij is rekening gehouden met een reële spreiding in geslacht, leeftijd, gezinssituatie en opleidingsniveau. Het onderzoek is afgenomen tussen 7 en 13 november 2013.