Energierekening 2018 fors omhoog. Hoe kan dat?
- Home
- Over Oxxio
- Nieuws & Pers
- Energierekening 2018 fors omhoog. Hoe kan dat?
Energierekening 2018 fors omhoog. Hoe kan dat?
Het was al even bekend. Door het nieuwe wetsvoorstel van Minister Kamp zijn de overheidsheffingen (Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie) per 1 januari 2018 flink gestegen. Hierdoor gaat de gemiddelde energierekening met 70 euro per jaar omhoog. In dit blog leggen we je uit waarom je overheidsheffingen betaalt, waarom deze voor 2018 zijn gestegen en wat je kunt doen om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen.
Waarom betaal ik belasting over mijn energie?
De overheid wil mensen stimuleren bewust om te gaan met energie. Daarom betaal je belasting over je energie: de Energiebelasting. Je betaalt belasting over iedere kWh stroom of m3 gas die je verbruikt. Daarnaast vraagt de overheid Opslag Duurzame Energie. Dit is een overheidsheffing die is ingevoerd om te investeren in duurzame energie en daarmee de doelen uit het Energieakkoord te behalen.
Waarom is de belasting verhoogd?
Om de doelstellingen van het Energieakkoord 2018 te behalen is er een tijdelijke stijging van de belastingen nodig. Het gaat om 200 miljoen die nodig is voor de energiebesparing bij woningcorporaties, met als doel dat ook huurders hun energierekening omlaag kunnen krijgen.
Het is de bedoeling dat de belasting in 2020 weer wordt verlaagd. De exacte stijging is terug te vinden in de ramingstoelichtingen bij het Belastingplan 2018.
Heeft belasting zoveel effect op mijn rekening?
Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen (zie hieronder). Als je alle belastingen bij elkaar optelt, dan is dat meer dan 30% van je energierekening. Ruim 30% van de kosten bestaat dus uit belasting. Een verhoging van belastingen is daarom ook goed merkbaar.
• Kosten voor de hoeveelheid verbruik stroom en/of gas
• Vaste leveringskosten
• Overheidsheffingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie)
• Regiotoeslag gas
• BTW
• Vermindering energiebelasting (krijg je terug)
• Netbeheerkosten
Hoe kan ik voorkomen dat ik moet bijbetalen?
Check even of je termijnbedrag nog past bij je verbruik. In de Oxxio App zie je precies wat je verbruikt en wat het kost. We rekenen hierbij altijd met de meest actuele tarieven. Je kunt je termijnbedrag er ook meteen aanpassen als dat nodig is.
Verder kun je maandelijks bijhouden of je binnen budget blijft. Naast je termijnbedrag (elke maand gelijk bedrag) geven we namelijk je maandbudget weer. Deze is iedere maand anders en houdt rekening met de verschillende seizoenen. Zo is je budget in de winter natuurlijk hoger dan in de zomer. Zo zie je in een oogopslag of je goed zit. Ga je buiten budget? Dan is het goed om af en toe de Jaarcheck te doen. Deze checkt of je over de maanden heen nog in de pas loopt. Zo voorkom je nare verrassingen op je jaarnota.