Een energiebewust cadeau

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Een energiebewust cadeau
19 november 2015

Een energiebewust cadeau

De cadeautjesmaand is in aantocht. De een struint dagenlang langs mooi verlichte etalages op zoek naar dat ene geschenk, de ander neemt zijn toevlucht tot het World Wide Web. Wat de energiezuinigste manier is om cadeautjes in huis te krijgen? Oxxio over Energie ging op onderzoek uit.

Je decembercadeautjes online bestellen en laten bezorgen is vaak de meest energiebewuste keuze. Of dat ook voor jou geldt, hangt van een heleboel factoren af. Of je kiest voor spoedbezorging bijvoorbeeld, waar je cadeaus vandaan moeten komen en hoe groot de kans is dat je (een deel van) je aankopen terug stuurt. Maar ook hoe ver je anders moet reizen naar de winkel, of je dat op de fiets of met de auto doet, en of je dan met één cadeautje thuiskomt of direct de hele winkel leeg koopt.

Per vliegtuig
Het Center for Energy & Climate Solutions berekende het energieverbruik om twee pakketjes van 10 kilo in huis te halen. Daarbij vergeleken ze een spoedbestelling waar een vliegtuig aan te pas komt (de meest vervuilende besteloptie), een gewone online bestelling en een tripje naar een winkel dertig kilometer verderop. Zij concludeerden dat het 40 procent energiezuiniger is om een pakket per vliegtuig te laten bezorgen, dan om dertig kilometer naar de winkel te rijden. Is een vliegtuig niet nodig, dan is zelf winkelen zelfs tien keer meer vervuilend.

Efficiency
Het verschil zit hem vooral in de efficiency. Daar waar jij die dertig kilometer in je auto aflegt om twee cadeautjes te halen, stoppen Post.nl, DHL en UPS honderden pakketjes in hun auto. Al die pakjes brengen ze vervolgens volgens een efficiënte route langs de adressen. Daarbij stemmen ze het bezorgmoment steeds beter af, zodat ze de pakketjes steeds vaker in één keer kunnen bezorgen.

Decemberdrukte
Conclusie: de reisafstand naar de winkel is cruciaal in dit vraagstuk. Hoe verder je moet reizen, hoe beter je online kunt kopen. Of je geniet van de decemberdrukte of dat je er niet aan moet denken om in overvolle winkels te lopen, is natuurlijk minstens zo belangrijk.

Bewust shoppen
Wil je je aankopen op je favoriete manier doen en toch het liefst zo milieubewust mogelijk shoppen? Maak dan een bewuste keuze in de manier waarop je shopt. Ga je voor een ouderwets dagje stad, neem dan bijvoorbeeld de bus in plaats van de auto of reis gezellig met een vriend. Koop je liever online, zorg er dan voor dat je het op tijd en liefst lokaal doet, en probeer retourzendingen te vermijden.

Een fijne cadeautjesmaand!