De weg in het donker
- Home
- Over Oxxio
- Nieuws & Pers
- De weg in het donker
De weg in het donker
We zitten in Nederland gemiddeld eens in de 3,6 jaar zonder stroom. Dan wordt het leven al gauw lastig. Maar waardoor ontstaan stroomstoringen eigenlijk en hoe kun jij je hierop voorbereiden?
Hoe afhankelijk we in ons dagelijks leven zijn van elektriciteit, bleek in maart van dit jaar. Door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen zaten 1 miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland zonder stroom. Daarnaast werkten stoplichten niet meer, konden vliegtuigen niet landen of opstijgen op Schiphol en raakte het treinverkeer compleet ontregeld.
Meest betrouwbare van de wereld
Zo’n grote stroomstoring is in Nederland een uitzondering. Wij hebben namelijk één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten ter wereld. Verdeeld over alle Nederlanders zaten we vorig jaar 20 minuten per persoon zonder stroom. En konden we maar liefst 99,99 procent van de tijd beschikken over elektriciteit.
Graven
Ongeveer een kwart van de storingen in het laagspannings- en middenspanningsnet werd in 2014 veroorzaakt door graafwerk. Mankementen in het elektriciteitsnet en het weer zorgen verder nogal eens voor elektriciteitsproblemen.
Stroomstoring in huis
Wat echter nog veel vaker voorkomt, is dat de storing in huis zit. Je kunt in je meterkast zien of de installatieautomaat of de aardlekschakelaar uitgeschakeld is of dat er een stop doorgeslagen is. Als de stoppen doorgeslagen zijn door kortsluiting, moet je altijd eerst de stekker van het bewuste apparaat uit het stopcontact halen voordat je de stroom weer inschakelt. Moet er meer gebeuren in je meterkast? Schakel dan een erkende installateur in. Wel zo veilig.
In het donker
Een stroomstoring is pas echt lastig als het donker is. Je zou toch denken dat je de weg in huis kent, maar in het donker valt dat vaak toch tegen. Zorg er daarom voor dat je niet alleen kaarsen of zaklantaarns in huis hebt, maar zorg ook voor lucifers en batterijen.