4G in de lucht

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • 4G in de lucht
28 oktober 2015

4G in de lucht

Internetten, online gamen en appen in het vliegtuig? Als het aan Deutsche Telekom ligt, dan kan dat binnenkort supersnel met 4G. Een uitkomst of een aanslag op de accu van je smartphone?

De nieuwste generatie mobiel internet - 4G - is supersnel. Als voorganger 3G een autoweg is, dan is 4G toch wel een meerbaanssnelweg. Daarmee vermijd je files tijdens het spitsuur, als je bijvoorbeeld mobiel wilt internetten in een volle trein of om middernacht met Oud & Nieuw. Omdat nu nog relatief weinig mensen de 4G-“snelweg” gebruiken, kan je downloadsnelheid oplopen tot 50 Mb per seconde (bij 3G is dit tussen de 100 Kb en 10 Mb per seconde!). Bijkomend voordeel van 4G is dat het bereik veelal beter is. Hierdoor keldert je downloadsnelheid bij drukte niet direct.

Je oplader altijd en overal mee?
Heel fijn natuurlijk, dat supersnelle internet. Maar wat betekent dat voor de accu van je smartphone? Moet je voortaan de oplader van je telefoon of je powerbank altijd en overal bij je hebben? Het verrassende antwoord is nee. Als je 4G gebruikt, gaat je accu zelfs langer mee dan wanneer je 3G gebruikt. Sterker nog, 4G gebruik heeft (bijna) geen invloed op je batterij. Tenminste, als het bereik goed is. Is dat niet het geval, dan verbruikt je smartphone wel meer energie om contact te maken met zendmasten.

In de lucht
In een gebied met een matige 4G-dekking loopt je batterij dus wel sneller leeg. Wat dat betekent voor je energieverbruik in het vliegtuig? Dat hangt helemaal af van de positie van het vliegtuig ten opzichte van zendmasten en satellieten én de beschikbaarheid van satellietcapaciteit. Voor de snelheid van het internet geldt hetzelfde. Hoogste tijd dus voor meer zendmasten en satellieten om het bereik altijd en overal te regelen. Tot die tijd kun je je reizen het beste tot Europa beperken, als het je om de snelheid van je internetverbinding en de accu van je smartphone gaat tenminste. En stopcontacten in vliegtuigen, dat zou voor alle vluchten naar andere continenten wel handig zijn.