100.000ste huishouden van slimme meter voorzien

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • 100.000ste huishouden van slimme meter voorzien
7 april 2009

100.000ste huishouden van slimme meter voorzien

Inzicht in energieverbruik leidt tot bewustzijn en bewustzijn leidt tot besparing Hilversum, 12 maart 2009 ― Oxxio, de vierde energieleverancier van Nederland, heeft vandaag bij het honderdduizendste huishouden een slimme meter geplaatst. Dit is een digitale meter die dagelijks via GPRS de stroom- en/of gasmeterstanden op afstand kan uitlezen. Huishoudens kunnen zo hun energieverbruik van uur tot uur nauwlettend in de gaten houden. De leverancier van groene stroom en gas geeft daarvoor online inzage in het energieverbruik via Mijn Oxxio, een persoonlijke, beveiligde webpagina op www.oxxio.nl. Door het online inzicht in het energieverbruik kunnen consumenten veel bewuster met energie omgaan. Naast informatie over verbruik en besparingen biedt Mijn Oxxio de mogelijkheid online klantgegevens aan te passen. Bijkomend voordeel van de slimme meter is, dat de jaarlijkse meterstandopname door een meteropnemer niet meer nodig is.

Energiebesparing
In 2005 introduceerde Oxxio als eerste energieleverancier de slimme meter samen met IBM en KPN op de Nederlandse markt. Op dit moment heeft het bedrijf honderdduizend huishoudens voorzien van één of twee slimme meters (elektriciteits- en/of gasmeter) en heeft daarmee in totaal ruim 180.000 meterinstallaties gerealiseerd. Hoewel de slimme meter zelf geen energiebesparing oplevert, blijkt uit onderzoek van Oxxio dat 33 procent van de slimme-metergebruikers een besparing van vijf procent realiseerde. Achttien procent bespaarde zelfs meer dan tien procent op zijn/haar energierekening. Hieruit blijkt dat huishoudens door gedegen inzicht in gebruik en advies beter in staat zijn om slim met stroom- en/of gasverbruik om te gaan. Besparing op het energieverbruik draagt, naast persoonlijk financieel voordeel, bij aan een beter milieu. Op 24 maart 2009 discussieert de Eerste Kamer over het wel of niet verplicht stellen van een slimme meter. Mocht de overheid de slimme energiemeter verplicht stellen, dan worden netwerkbeheerders hiervoor verantwoordelijk.

Slim met energie
“Met onze slimme meter en de koppeling met Mijn Oxxio bieden we onze klanten inzicht in het verbruik. Zo vergroten we het bewustzijn onder onze klanten dat alle huishoudelijke apparaten stroom of gas verbruiken. En dat besparen op hun stroom- en/of gasrekening eenvoudig is als ze slim omgaan met deze apparatuur. Zo kun je bijvoorbeeld je thermostaat herprogrammeren, dan bespaar je alleen al snel vijf procent op je stookkosten”, zegt Kees-Jan Bus, algemeen directeur van Oxxio. “Het daadwerkelijke initiatief om energie te besparen, ligt bij onze klanten zelf. Wij maken het hen zo makkelijk mogelijk met de slimme meter en Mijn Oxxio.”

De honderdduizendste slimme meter is geplaatst bij een huishouden in Soest.