Modelcontract: eenvoudig energieleveranciers vergelijken

In een energiecontract worden afspraken over bijvoorbeeld tarieven en voorwaarden vastgelegd. Iedere energieleverancier doet dat op zijn eigen manier. Om het je makkelijker te maken om contracten van energieleveranciers te vergelijken, is er het modelcontract energie. Zo'n overeenkomst ziet er bij iedere aanbieder hetzelfde uit en is sinds 2012 verplicht voor alle Nederlandse energieleveranciers.

Het Oxxio-modelcontract

Het modelcontract voor energie is een standaard contract dat uitgaat van stroom en gas met een variabel energietarief en een onbepaalde looptijd. Het biedt je niet alleen de mogelijkheid om verschillende energieleveranciers gemakkelijk (online) te vergelijken, maar ook veel flexibiliteit. Met het Oxxio-modelcontract heb je de vrijheid op elk gewenst moment kosteloos op te zeggen. De opzegtermijn is 9 dagen.Variabel energietarief


Het Oxxio-modelcontract heeft een variabel tarief. Dit houdt in dat we de leveringstarieven per kWh stroom, m3 gas en de vaste leveringskosten twee keer per jaar kunnen aanpassen. Het kan zijn dat we door uitzonderlijke omstandigheden vaker een tariefaanpassing doorvoeren. Daarover ontvang je altijd van tevoren een bericht.

De tarieven hieronder gelden vanaf 1 juli 2023

Stroom Tarief
Stroom per kWh enkel 0,39444
Stroom per kWh normaal 0,44296
Stroom per kWh dal 0,38903
Vaste leveringskosten per maand € 4,99
Gas Tarief
Gas per m3 (kubieke meter) 1,49999
Vaste leveringskosten per maand € 4,99
Goed om te weten: we wekken met elkaar steeds meer duurzame stroom op, vooral overdag. Vraag en aanbod verandert hierdoor en dit zorgt voor andere prijzen op de energiemarkt. Hierdoor liggen normaal- en daltarieven steeds dichter bij elkaar of zijn gelijk.

Ben je al klant van Oxxio? Dan gelden er voor jou mogelijk andere tarieven. Je vindt de tarieven die voor jou van toepassing zijn in de Oxxio App of in Mijn Oxxio. Bovenstaande tarieven zijn inclusief 21% btw.De energiebelasting over 2023 is voor stroom € 0,15245 per kWh en Opslag Duurzame Energie € 0 per kWh. Deze bedragen gelden tot maximaal 10.000 kWh per jaar, bij een aansluiting met een doorlaatwaarde van maximaal 3 x 80 ampère.De energiebelasting over 2023 is voor gas € 0,59266 per m3 en Opslag Duurzame Energie is voor gas € 0 per m3. Deze bedragen gelden voor maximaal 5.000 m3 per jaar en een gasmeter G6 of kleiner, die niet meer dan 40 m3 gas per uur doorlaat.De overheidsheffingen kunnen jaarlijks wijzigen, waardoor je totale leveringstarief per jaar kan verschillen. Je ontvangt jaarlijks een vermindering op de energiebelasting, verrekend op je jaarnota. Dit kan ook € 0 zijn als je geen verblijfsfunctie op je adres hebt.Goed om te weten: De tarieven die je boven ziet staan, zijn de contracttarieven van het Modelcontract. Dit betaal je voor je stroom en gas als je in 2023 meer verbruikt dan het maximale verbruik dat hoort bij het prijsplafond voor energie. Lees meer over het prijsplafond.Blijkt dat je na verrekening meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt, dan ontvang je van ons hiervoor een terugleververgoeding. Alles over het terugleveren van stroom en de vergoeding hiervoor lees je op oxxio.nl/teruglevering.Heb je interesse in het modelcontract? Neem dan contact op met onze .

Modelcontract met groene stroom

Ook bij het modelcontract kies je voor stroom die minder belastend is voor het milieu. Al onze stroom is 100% groen en wordt opgewekt door windmolens in Europa. Wil je weten hoe dat precies zit met groene stroom?

Welke onderwerpen staan er in het modelcontract?

 1. Energielevering
 2. Tarieven en betaling
  2a. Wijziging variabele leveringskosten
  2b. Aankondiging wijzigingen variabele leveringskosten
  2c. Betalingsvoorwaarden
  2d. Waarborgsommen/ financiële garanties
 3. Looptijd en opzegging
  3a. Start levering
  3b. Bedenktijd
  3c. Beëindiging contract
 4. Privacy
 5. Voorwaarden