Terugleveren en salderen 

Als je zonnepanelen hebt en zelf stroom opwekt, heb je minder stroom van ons nodig. Op je jaarnota verrekenen we op jaarbasis het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net hebt teruggeleverd. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. 

Eerst even aanmelden

Als je zelf stroom opwekt, moet je je altijd aanmelden op Energieleveren.nl.
 

Stroom terugleveren: wat heb je nodig? 

Als je zonnepanelen hebt en meer opwekt dan je zelf direct verbruikt, kun je stroom terugleveren aan het energienet. Je hebt hiervoor dan een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert (als je twijfelt of jouw meter hiervoor geschikt is, neem dan contact op met je netbeheerder). Én je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doe je door je zonnepanelen aan te melden op Energieleveren.nl

Zodra je aanmelding is verwerkt, kun je energie terugleveren en registreert je netbeheerder de stroom die je teruglevert aan het energienet. De netbeheerder stuurt je meterstanden vervolgens naar ons, zodat wij precies weten hoeveel energie je teruglevert. Wij verrekenen dit op jaarbasis op je jaarnota. 


  • Verhuis je naar een woning waar al zonnepanelen op het dak liggen, meld je dan ook aan, voor het geval dat niet eerder is gebeurd. 

  • Je hebt geen speciaal contract nodig voor teruglevering; het kan aan elk bestaand of nieuw contract gekoppeld worden. 

Salderen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Vaak is dit meer dan je zelf direct kunt verbruiken. De overtollige energie wordt dan teruggeleverd aan het openbare energienet. Dus in plaats van dat je energie afneemt, voeg je energie toe aan het netwerk. In ruil daarvoor wordt die teruggeleverde stroom aan het einde van het jaar afgetrokken van de energie die wij je hebben geleverd. Dit ‘een-op-een wegstrepen’ van wat je opwekt tegenover wat je teruglevert, heet salderen.

Goed om te weten: De overheid is van plan de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. 

Salderen

Terugleveren

Als je in een jaar meer kWh teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. Voor dit overschot krijg je van ons een terugleververgoeding. Hier zit geen btw, energiebelasting en opslag duurzame energie bij. Op je jaarnota kun je dit allemaal terugzien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.

Goed om te weten: Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 gold een verlaagd btw-tarief van 9% op energie (stroom en gas). Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op je jaarnota.
Terugleververgoeding

Bekijk je teruglevering in de Oxxio App

Heb je zonnepanelen en gebruik je de Oxxio App? Dan kun je in de app precies zien hoeveel energie je teruglevert aan het energienet. Heb je de app nog niet? Download 'm meteen.  

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.Naar de klantenservice