Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

3 februari 2023
Door de komst van het prijsplafond verwacht je misschien een verlaging van je termijnbedrag. Helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je termijnbedrag tot je jaarnota in 2023 hetzelfde blijft, of zelfs omhooggaat.

 

Veranderende overheidsheffingen in 2023

 

 • De overheid heeft de btw aangepast Vanaf juli vorig jaar was de btw tijdelijk verlaagd naar 9%. De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 de btw weer aangepast van 9% naar 21%.
 • De energiebelasting is gestegen De Opslag Duurzame Energie (ODE) is verdwenen en per 1 januari 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden. Daarom is de ODE dit jaar € 0,00. Voor elke m³ gas betaal je ongeveer € 0,05 meer dan vorig jaar. Voor stroom betaal je ongeveer € 0,07 per kWh meer dan vorig jaar. De overheid probeert met deze stijging huishoudens te stimuleren om zuiniger met hun energieverbruik om te gaan.
 • Minder korting op je energiebelasting Over de energiebelasting ontvangt ieder huishouden een korting van de overheid (vermindering energiebelasting). De overheid ziet een deel van je energieverbruik namelijk als basisbehoefte. Daarom hoef je over dat deel geen belasting te betalen. In 2023 is deze korting € 227,92 lager dan in 2022.
 • De netbeheerkosten zijn gestegen De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van energie en beheer van het net. Deze kosten zijn vanaf 1 januari 2023 gestegen, waardoor je termijnbedrag met gemiddeld € 7,40 omhooggaat.

Je termijnbedrag was de afgelopen tijd misschien te laag

Het kan ook zijn dat we je adviseren om je termijnbedrag te verhogen omdat deze eerder te laag was ingesteld. Mogelijke redenen hiervoor zijn:

 • Je hebt een nieuw, hoger tarief gekregen waardoor je termijnbedrag niet meer passend is.
 • Je vaste contract met vaste tarieven is afgelopen en verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven die hoger zijn.
 • Je hebt zelf je termijnbedrag verlaagd.
 • Je hebt meer energie verbruikt dan verwacht.

Als je jaarnota al snel komt, is de kans op een verhoging groter. Dit komt doordat je minder maanden tot je jaarnota hebt, om je achterstand over uit te spreiden.

Rekenvoorbeeld voor een gemiddeld huishouden

Stel je woont in Rotterdam waardoor Stedin je netbeheerder is en je verbruikt 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom per jaar.

 • De btw is van 9% weer naar 21% gegaan. Hierdoor betaal je in 2023 € 173 meer btw over je leveringstarieven (vergeleken met de tweede helft van 2022, berekend over de prijsplafondtarieven).
 • De Vermindering Energiebelasting is verlaagd. Deze is per huishouden € 228 lager dan vorig jaar.
 • De Opslag Duurzame Energie is € 0,00 geworden en is nu onderdeel van de energiebelasting. Voor het bovenstaande verbruik ga je in 2023 in totaal € 264 meer energiebelasting betalen (incl. 21% btw).
 • De netbeheerkosten zijn verhoogd. Bij Stedin betaal je in 2023 € 120 per jaar meer (incl. 21% btw).
  In dit voorbeeld stijgen de kosten dus met € 785 vergeleken met 2022. Dit betekent een stijging van € 65 per maand, die wordt meegenomen in de berekening van je termijnbedrag.

 

*NB Voor de leesbaarheid zijn getallen hierboven afgerond naar hele getallen, hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan.

Gerelateerde verhalen

How to: apply for an energy contract

Check out the steps
Noodfonds: hulp bij betalen van je energierekening

Noodfonds: hulp bij betalen van je energierekening

In dit artikel lees je hoe het Noodfonds werkt en hoe je je kunt aanmelden

Heeft jouw adres wel of geen verblijfsfunctie?

Bekijk de video hier