Prinsjesdag 2022: Wat betekenen de maatregelen voor jou?

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Prinsjesdag 2022: Wat betekenen de maatregelen voor jou?
22 september 2022

Prinsjesdag 2022: Wat betekenen de maatregelen voor jou?

De energiebedrijven en de overheid hebben de afgelopen tijd gewerkt aan maatregelen voor de betaalbaarheid van de energierekening. Deze maatregelen zijn in grote lijnen op Prinsjesdag bekend gemaakt. De komende periode werken we hier samen verder aan. Zodra er meer duidelijk is, vertellen we je wat dit voor jouw situatie betekent.

Dit is wat we je tot nu toe kunnen vertellen over het prijsplafond

Zodra er meer bekend is updaten we dit bericht.

Wat is het prijsplafond?

Met een prijsplafond betaal je een maximaal tarief tot een bepaald verbruik van stroom en gas. Dit is het basisverbruik. Verbruik je meer stroom en gas? Dan betaal je daarvoor de hogere tarieven die bij je energiecontract horen.

Welke tarieven horen er bij het prijsplafond?

De tarieven voor het basisverbruik zijn nog niet definitief. Er wordt gesproken over een tarief van € 0,70 per kWh stroom en € 1,50 per m³ gas.

Welk verbruik hoort er bij het prijsplafond?

In het huidige voorstel wordt gesproken over een basisverbruik van 2.400 kWh stroom en 1.200 m³ gas. Ook dit is nog niet definitief.

Wanneer gaat het prijsplafond in?

De verwachting is dat het prijsplafond per 1 januari 2023 ingaat en een jaar duurt. Ook wordt er gekeken hoe de energierekening in november en december al betaalbaarder kan worden.

Geldt het prijsplafond voor alle huishoudens?

Als het prijsplafond per 1 januari 2023 ingaat, dan geldt dit voor alle huishoudens. Zijn je huidige tarieven lager dan het prijsplafond, dan blijf je natuurlijk die lagere tarieven betalen.

Hoeveel daalt mijn energierekening door het prijsplafond?

De overheid heeft aangegeven dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 2.280 per jaar bespaart door het prijsplafond. Wat jouw besparing gaat zijn, hangt af van: • Jouw energietarieven • De definitieve tarieven voor het basisverbruik • Het definitieve basisverbruik • De hoeveelheid energie die je per jaar verbruikt

Kan ik mijn termijnbedrag al verlagen door het prijsplafond?

Ons advies is om daarmee te wachten. Zodra het basisverbruik en de bijbehorende tarieven zijn vastgesteld, kunnen we je beter advies geven over jouw persoonlijke situatie.

Goed om te weten:

Per 1 januari gaat de btw weer omhoog van 9% naar 21%. Dit was een tijdelijke maatregel die vanaf 1 januari 2023 wordt vervangen door het prijsplafond.

Meer lezen

Ook interessant

Voorkom verhuisstress met deze 7 tips