Zonnepanelen en terugleverkosten, zo zit het

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Zo heb je minder stroom van ons nodig. Maar het groeiende aantal zonnepanelen zorgt ook voor meer kosten. Deze 'terugleverkosten' gaan we op een eerlijke manier doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen? Dan betaal je géén terugleverkosten.

Wat dit precies betekent, lees je op deze pagina.

Nieuwe verdeling van kosten voor teruggeleverde stroom

De afgelopen jaren wordt er steeds meer stroom opgewekt door zonnepanelen. Die zonnepanelen wekken vaak allemaal op hetzelfde moment stroom op. Namelijk als de zon schijnt. Daardoor wordt er overdag veel stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dat zorgt voor overvolle elektriciteitsnetten en kosten.

Heb je zonnepanelen?
De kosten voor terugleveren zijn nu onderdeel van het variabele stroomtarief en verdelen we over al onze klanten. Dat gaan we veranderen. We halen de kosten uit het variabele stroomtarief en kiezen ervoor om deze op een eerlijke manier door te berekenen aan klanten met zonnepanelen. Dit doen we door middel van een tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom, oftewel: terugleverkosten. Je betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die je opwekt maar niet verbruikt.Heb je geen zonnepanelen? 


Dan betaal je géén terugleverkosten. We halen de kosten voor terugleveren uit het stroomtarief. Terugleverkosten berekenen we alleen door aan klanten met zonnepanelen. 

Hier bestaan de terugleverkosten uit

Door de groei van zonnepanelen, stijgen de kosten voor het terugleveren van stroom. Deze terugleverkosten bestaan uit:

Wat verandert er? 

  • Stap 1: Vanaf 11 maart stijgen de vaste leveringskosten voor stroom. Wanneer je vanaf die datum een nieuw stroomcontract bij ons afsluit en zonnepanelen hebt, worden de vaste leveringskosten € 14,99 per maand. Daarnaast ontvang je bij het afsluiten van een nieuw stroomcontract een terugleververgoeding van € 0,05 per kWh voor stroom die je netto teruglevert. 
  • Stap 2: Aankomende zomer vervangen we stap 1. Vanaf dat moment gaan klanten met zonnepanelen een tarief betalen voor elk teruggeleverd kilowattuur (kWh) stroom. Zo betalen alleen klanten met zonnepanelen voor de daadwerkelijk teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet.  

    Dit gaat gelden voor klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten en klanten met een stroomcontract met variabele tarieven. 
    Wanneer er iets verandert voor jouw situatie, dan ontvang je van ons altijd een persoonlijk bericht. 

Hoe werkt het?

Heb of wil je zonnepanelen op je dak? Dan krijg je te maken met terugleveren, terugleverkosten, salderen en de terugleververgoeding. In deze video leggen we uit hoe het werkt.

Goed om te weten:

  • Verbruik je je opgewekte stroom direct, dan betaal je daar geen terugleverkosten over.
  • Je mag nog steeds salderen. Dus de stroom die je teruglevert, streep je weg tegen de stroom die je afneemt.
  • Verbruik je meer dan je teruglevert? Dan betaal je voor dat verbruik het afgesproken stroomtarief.
  • Lever je meer stroom terug dan je van ons afneemt? Dan ontvang je nog steeds een terugleververgoeding.

Wat betekent dit voor jou?

We gaan de terugleverkosten doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. Hieronder lees je wat dit betekent voor jouw situatie.Je ontvangt minimaal 30 dagen van tevoren een bericht als we de terugleverkosten aan jou gaan doorberekenen. Daarin lees je meer over je nieuwe leveringstarieven en de terugleverkosten. En over wat dit betekent voor je termijnbedrag.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.Naar de klantenservice