,

Deze vaste lasten horen bij jouw eerste koophuis

31 mei 2019
Er komt veel op je af bij het kopen van je eerste huis. Bij de eerste stappen staat er een legertje professionals klaar om je te helpen: de makelaar, hypotheekadviseur en andere experts. Maar daarna moet je het vooral zelf doen. Geen stress! We helpen je een handje door de meest voorkomende vaste lasten bij een koophuis op een rijtje te zetten en geven je gelijk tips om superslim te besparen op je vaste lasten.

De hypotheek (en hypotheekrenteaftrek)

Net als bij huur, heeft de hypotheek de meeste impact op je maandlasten. Dat heb je uitgebreid besproken bij het afsluiten van je hypotheek.
 
Gelukkig is er de hypotheekrenteaftrek! Dat is een regeling van de overheid en de naam vertelt het al, er wordt hypotheekrente afgetrokken. Zo krijg jij geld terug en zo stimuleert de overheid de economie.
 
Je kan 2 dingen doen met de hypotheekrenteaftrek:
 
  1. Jaarlijks uitbetalen: je krijgt de gespaarde hypotheekrenteaftrek terug bij het doen van je belastingaangifte. Een mooi spaarpotje!
  2. Maandelijks uitbetalen: je kan ook maandelijks een voorlopige teruggave krijgen. Een leuke aanvulling op je salaris!

Vanaf 2020 gaat de hypotheekrenteaftrek op de schop. Meer daarover lees je hier. Het klinkt heftig, maar waarschijnlijk valt het allemaal wel mee. Iedereen in Nederland met een eigen huis is namelijk afhankelijk van deze regeling en bij het afsluiten van de hypotheek is hier rekening mee gehouden.

Belastingen en heffingen

Onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing, reinigingsheffing, zuiveringsheffing... je ontkomt er niet aan als trotse huiseigenaar. Hoe hoog deze belastingen en heffingen zijn, verschilt per gemeente en waterschap. Het hangt ook af van de grootte van je woning en je gezinssamenstelling.

WOZ

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de heffing van belastingen door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst. WOZ is de afkorting van Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde van je woning kan stijgen en dalen, bijvoorbeeld als je je huis hebt geïsoleerd of verbouwd. De WOZ-waarde kan dus afwijken van de hoogte van je hypotheek.

De WOZ wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en het kan lonen om er bezwaar tegen te maken. Alleen als je denkt dat ‘ie te hoog is natuurlijk ;-)

Andere belastingen

In februari krijg je van je gemeente een aanslagbiljet met daarop alle gemeentelijke belastingen die je het komende jaar moet betalen. Als huiseigenaar moet je in ieder geval rekening houden met de volgende belastingen:
 
  • Onroerendezaakbelasting: dit is een belasting die je als huiseigenaar betaalt aan de gemeente waar je woont, omdat je een huis bezit. Ook al woon je er nog niet, dan nog moet je al wel onroerendezaakbelasting betalen.
  • Zuiverings- en verontreinigingsheffing: deze twee belastingen betaal je aan het waterschap omdat je afvalwater loost op het riool. Dat water moet natuurlijk gezuiverd worden. De tarieven voor deze twee heffingen zijn gelijk.
  • Rioolheffing: omdat het riool ook onderhouden en vernieuwd moet worden, betaal je rioolheffing. Dit is een percentage van de WOZ-waarde.
  • Afvalstoffenheffing: of je nu veel of weinig afval aan de straat zet, elke huiseigenaar moet deze heffing betalen voor het ophalen en verwerken van afval. Hoeveel je precies moet betalen, hangt af van hoeveel personen er in je huis wonen en welke gemeente je woont.
 
Wil je meer weten over hoeveel je aan gemeentelijke belastingen moet betalen? Neem dan contact op met je gemeente of waterschap. Goed om te weten: in de meeste gevallen kun je je heffingen in termijnen betalen.

Gas, water en stroom

In je nieuwe huis moet natuurlijk geleefd worden. Hiervoor verbruik je stroom, water en (meestal) gas. Hoeveel je betaalt voor gas, water en licht hangt er vanaf hoe groot de woning is, hoe goed die geïsoleerd is, of je samenwoont en kinderen hebt, bij welke energieleverancier je zit en natuurlijk hoeveel energie je verbruikt.
 
Het blijkt dat energie - na hypotheek en (zorg)verzekeringen - de grootste vaste last is. Gelukkig is het wel een post waar je invloed op hebt. Vaak wordt er bij het vergelijken van een nieuwe aanbieder alleen gekeken naar prijs * aantal kWh = totaalbedrag. Dat is jammer, want dan mis je een hoop voordelen!
 
Kijk daarom goed naar het totaalplaatje. Dus ook de cashback, de prijs per KwH en m3, het vastrecht, eventuele boetes of premiums (cadeautjes) en natuurlijk de service!
 
Ben je helemaal tevreden met je huidige energieleverancier? Dan kun je in de meeste gevallen gemakkelijk je energiecontract meeverhuizen.
 
Te laat aan je energie gedacht of kun je eerder in je nieuwe huis dan verwacht? Geen zorgen! Dankzij een spoedaanvraag ben je bij ons binnen 2 dagen na je aanmelding zeker van energie. Je volgt je aansluiting vervolgens heel makkelijk in de Oxxio App.
 
Er zijn handige apps waarmee je maandelijks kunt zien of je termijnbedrag nog juist is. Dat is slim om af en toe te checken want dan kom je aan het eind van het jaar niet voor nare verrassingen te staan. Als je termijnbedrag namelijk te laag is (of je verbruik te hoog), dan moet je bij de jaarafrekening bijbetalen. Daarom heeft Oxxio in de app de Jaarcheck. Dan zie je met één druk op de knop of je nog goed zit.
 
Wil je structureel je energieverbruik naar beneden brengen, denk dan aan duurzame oplossingen zoals het vervangen van oude lampen voor LED, het aanschaffen van zonnepanelen of het isoleren van je spouwmuren. Voelt het direct aangenamer in huis én in je portemonnee.
 
Gemiddeld komen energiekosten neer op ongeveer €140,- per maand. Als je in een bestaande woning woont, wordt in het begin vaak het verbruik van de vorige bewoners aangehouden om je maandbedrag op te baseren.
 
Heeft je nieuwe huis stadsverwarming? Dan heb je geen gas nodig. In dat geval hoef je alleen maar een contract voor stroom af te sluiten. Heb je geen stadsverwarming? Dan moet je een contract afsluiten voor gas en stroom.
 
De watermeter in je meterkast houdt bij hoeveel water je verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 100 m3 drinkwater per jaar. Naast je verbruikskosten betaal je een vast bedrag voor de aansluiting (watermeter) in je huis en kosten voor het beheer en het onderhoud van de waterleidingen.

Internet en TV (en telefoon)

Zonder internet en TV aansluiting kun jij je favoriete Netflix series niet volgen. Het regelen van internet en TV in je nieuwe woning mag dus niet op je to do list ontbreken! Vaak duurt het even voordat je internet en TV aansluiting werkt. Sommige providers bieden een snelle aansluit service aan, maar daar moet je extra centen voor op tafel leggen. Bekijk voordat je gaat verhuizen dus al welke internet en TV provider het beste bij jou past.

Klein en groot onderhoud

Komt er regen door het dak of gaat je CV-ketel kapot? Dan is er geen huisbaas meer bij wie je aan kunt kloppen om de lekkage te fixen of de CV te repareren. In tegenstelling tot een huurhuis ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. De kosten voor een reparatie of een nieuwe CV zul je toch echt zelf moeten betalen. Het is dan ook verstandig om hier maandelijks geld voor opzij te leggen. Als er dan iets kapot gaat, heb je een buffer waar je op terug kunt vallen.

Eigenwoningforfait

Een huis kopen heeft invloed op je inkomen. De Belastingdienst ziet jouw huis namelijk als bron van inkomsten. Als huiseigenaar hoef je immers geen huur te betalen en je bouwt er vermogen mee op. De fictieve inkomsten die je uit je woning ontvangt telt de Belastingdienst bij je inkomen op. Dit heet het eigenwoningforfait. Je betaalt dus als het ware een vergoeding voor het woongenot in je eigen huis.
 
Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde, ofwel de waarde van je woning die je hoofdverblijf is. De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door je gemeente. Hoe hoog het eigenwoningforfait is hangt dus af van hoeveel jouw woning waard is.
 
Nu zul je denken: dit zijn toch geen kosten die maandelijks terugkomen? Dat klopt. Maar omdat het toch wel om een paar duizend euro per jaar gaat, is het verstandig om hier rekening mee te houden en elke maand een bedrag te reserveren. Wil je weten welk percentage je moet nemen van de WOZ-waarde van jouw huis? Op de site van de Belastingdienst vind je een tabel waarmee je je eigenwoningforfait berekent, plus alle informatie over het eigenwoningforfait.
 
Zo, dat was veel info. Hopelijk heb je nu een beter beeld bij wat er allemaal op je af kan komen als je een huis koopt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Gerelateerde verhalen

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 dingen die je moet regelen voor je eerste huis

5 tips voor je eerste huis
Checklist verhuizen: regel deze 5 dingen

Checklist verhuizen: regel deze 5 dingen

Verhuisd? Regel deze 5 dingen
Oxxio Pricewise Gouden Energie Award 2018

4 zaken die je maximale hypotheek bepalen

We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet