Zonnige tijden voor het zonnepaneel

  • Home
  • Over Oxxio
  • Nieuws & Pers
  • Zonnige tijden voor het zonnepaneel
14 juli 2015

Zonnige tijden voor het zonnepaneel

Het is zomer, de zon schijnt volop. Genieten dus! En voor eigenaren van zonnepanelen dubbel. Want zij profiteren ook nog eens van een extra grote opbrengst van hun zonnepanelen.

Het hele jaar wekken panelen energie op
Zelfs in de sombere herfst- en wintermaanden en bij bewolkt weer wekken zonnepanelen nog stroomop. Maar in een zonnige zomer gaat het natuurlijk een stuk harder. Om een idee te geven: de opbrengst van tien panelen op het zuiden ligt in de winter rond de 25 kWh per maand, in de zomer loopt dat op tot wel 300 kWh per maand. Opmerkelijk; tijdens een hittegolf presteren zonnepanelen weer minder. Een zonnepaneel is op zijn best bij zonnig weer en 25 graden celsius. Op dat soort dagen ligt de opbrengst geheid hoger dan je verbruik.

Als je meer opwekt dan je verbruikt
De extra elektriciteit wordt terug geleverd aan het net. De energie die je terug levert, trekt de energieleverancier af van je verbruik. Dat heet salderen. Lever je méér terug dan je verbruikt, dan krijg je daarvoor een vergoeding. Sommige leveranciers salderen niet boven de grens van 5.000 kWh. Oxxio doet dat wel. Meer weten? Kijk op onze site: Oxxio.nl/teruglevering.

Stroomverbruik in je vakantie
Maar hoe zit het met ons stroomverbruik in de vakantieperiodes? Net als je veel uit huis bent, hebben je zonnepanelen een hoge opbrengst. Is dat niet zonde? Je zou inderdaad verwachten dat het stroomverbruik in de vakantie extra laag is, maar dat is niet zo. Bij een hittegolf verbruiken we gemiddeld zelfs bijna tien procent meer; dat komt doordat we ventilatoren en de airco dan volop laten draaien en ook de koelkast moet extra zijn best doen.

In de vakanties verandert er dus gemiddeld niet veel aan ons totale elektriciteitsverbruik. Wie weg is verbruikt natuurlijk minder, maar de mensen die thuis genieten van hun vrije dagen, verbruiken juist meer.

Benieuwd naar hoeveel energie je op 2 weken vakantie verbruikt? Check deze infographic!