Ben je al Oxxio klant? Check hier je verlengaanbod.

Het prijsplafond 2023

In 2023 was er een prijsplafond voor energie. Maar wat was het prijsplafond nu eigenlijk en hoe werkte het? Op deze pagina lees je alles terug. 

Wat was het prijsplafond?

Het prijsplafond was er om je energierekening in 2023 minder hoog te maken. Dankzij het prijsplafond betaalde je namelijk een maximale prijs voor stroom en gas tot aan het verbruiksplafond in 2023.

 Lagen je tarieven lager? Dan bleef je die gewoon betalen. Daar veranderde door het prijsplafond niets aan.Maximale tarieven tot aan het verbruiksplafond

Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas betaalde je in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas. En voor alles wat je meer verbruikte betaalde je de tarieven die op dat moment bij je energiecontract hoorden.
Product Verbruik onder
verbruiksplafond
Tarief onder
verbruiksplafond
Verbruik boven
verbruiksplafond
Stroom Tot 2.900 kWh € 0,40 per kWh Boven 2.900 kWh
Gas Tot 1.200 ㎥

€ 1,45 per ㎥

Boven 1.200 ㎥

Voor wie was het prijsplafond?

Het prijsplafond was er voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, gold het prijsplafond alleen voor gas.Het maakte niet uit of je een vast of variabel energiecontract had in 2023.

Waren je tarieven lager dan de tarieven van het prijsplafond? Dan bleef je die gewoon betalen. Daar veranderde door het prijsplafond niets aan. Heb je gedurende het jaar alsnog hogere tarieven gekregen, dan was het prijsplafond vanaf dat moment ook voor jou van toepassing.

Hoe werkte het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond was verdeeld over de 12 maanden in 2023. Hierdoor had je dus eigenlijk een verbruiksplafond per maand. In de wintermaanden lag dit plafond hoger, omdat je dan meer energie verbruikt dan in de zomer. Dit was bij elke energieleverancier hetzelfde. 
Prijsplafond tarieven stroom
Prijsplafond tarieven gas

De ene maand erboven, de andere maand eronder

Heb je de ene maand meer verbruikt dan de andere maand? Geen probleem, dat verrekenen we op je jaarnota. We tellen namelijk je verbruik over 2023 tót aan je jaarnota bij elkaar op, en vergelijken dit met het verbruiksplafond.

Heb je onderaan de streep méér verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het gedeelte boven het plafond de tarieven die op dat moment bij je energiecontract hoorden. Voor je verbruik dat binnen het verbruiksplafond valt betaal je de prijsplafondtarieven. Behalve als de tarieven die bij je energiecontract hoorden lager waren natuurlijk.

Prijsplafond jaarnota

Heb je wel of geen slimme meter?

We gebruiken je actuele meterstand om het prijsplafond te berekenen. Heb je een slimme meter, dan lezen we je meterafstanden uit. En hoef je niets te doen.

Heb je geen slimme meter of een slimme meter die niet op afstand kan worden uitgelezen? En heb je niet of te laat je meterstanden doorgegeven? Geen probleem, dan berekenen wij je verbruik. Deze berekening schatten we op basis van je vroegere meterstanden. Je krijgt op je jaarnota het door ons berekende verbruik te zien. 
`

Heb je zonnepanelen?

Dan salderen we op je jaarnota zoals je dat van ons gewend bent: we trekken de opgewekte stroom eerst af van je totaalverbruik. Wek je minder op dan je verbruikt? Dan geldt voor het stroomverbruik dat overblijft het prijsplafond. Of het tarief dat op dat moment van toepassing was als dat lager is dan de tarieven van het prijsplafond.

 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.Naar de klantenservice