Ben je al klant? Ook dan geldt onze vaste prijs! Lekker voorspelbaar. Check hier je verlengaanbod.

Het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. Maar wat is het prijsplafond nu eigenlijk en hoe werkt het? Op deze pagina lees je er meer over.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is bedoeld om je energierekening in 2023 minder hoog te maken. Dankzij het prijsplafond betaal je namelijk een maximale prijs voor stroom en gas tot aan het verbruiksplafond.

Goed nieuws dus als je energietarieven hoger liggen dan die van het prijsplafond. Liggen je tarieven lager? Dan blijf je díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan.

Maximale tarieven tot aan het verbruiksplafond

Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas betaal je in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas. En voor alles wat je meer verbruikt betaal je de actuele tarieven die bij je energiecontract horen.
Product Verbruik onder
verbruiksplafond
Tarief onder
verbruiksplafond
Verbruik boven
verbruiksplafond
Tarief boven
verbruiksplafond
Stroom Tot 2.900 kWh € 0,40 per kWh Boven 2.900 kWh Bekijk je tarieven
Gas Tot 1.200 ㎥

€ 1,45 per ㎥

Boven 1.200 ㎥ Bekijk je tarieven

Je laatste jaarverbruik en tarieven weten?

Kijk voor je jaarverbruik op je jaarnota bij ‘Alles over je verbruik’. Je vindt je jaarnota in de Oxxio App en Mijn Oxxio. De actuele tarieven die bij je contract horen vind je ook in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Of vraag ze direct op via chat.

Advies over je termijnbedrag

Doe regelmatig de Jaarcheck in de Oxxio App of Mijn Oxxio. Je krijgt dan een up-to-date advies over je termijnbedrag dat gebaseerd is op je werkelijke energieverbruik en actuele tarieven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat. 

Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, geldt het prijsplafond alleen voor gas.

Het maakt niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt. Zijn je actuele tarieven in 2023 lager dan de tarieven van het prijsplafond? Dan blijf je díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan. Mocht je gedurende het jaar alsnog hogere tarieven krijgen, dan geldt het prijsplafond vanaf dat moment ook voor jou.

Hoe werkt het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond is verdeeld over 12 maanden. Hierdoor heb je dus eigenlijk een verbruiksplafond per maand. In de wintermaanden ligt dit plafond hoger, omdat je dan meer energie verbruikt dan in de zomer. Dit is bij elke energieleverancier hetzelfde. Hierdoor kun je het resterende deel gewoon meenemen mocht je overstappen.
Prijsplafond tarieven stroom
Prijsplafond tarieven gas

De ene maand erboven, de andere maand eronder

Verbruik je de ene maand meer dan je verbruiksplafond en de andere maand minder? Geen probleem, dat verrekenen we op je jaarnota. We tellen namelijk je verbruik tót aan je jaarnota bij elkaar op, en vergelijken dit met het verbruiksplafond tot dat moment.

Heb je onderaan de streep méér verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het gedeelte boven het plafond de tarieven die bij je energiecontract horen. Voor je verbruik dat binnen het verbruiksplafond valt betaal je de prijsplafondtarieven. Behalve als de tarieven die bij je energiecontract horen lager liggen natuurlijk.
Prijsplafond jaarnota

Heb je wel of geen slimme meter?

We gebruiken je actuele meterstand om het prijsplafond te berekenen. Heb je een slimme meter, dan lezen we je meterafstanden uit. En hoef je niets te doen.

Heb je geen slimme meter of een slimme meter die niet op afstand kan worden uitgelezen? En heb je niet of te laat je meterstanden doorgegeven? Geen probleem, dan berekenen wij je verbruik. Deze berekening schatten we op basis van je vroegere meterstanden. Je krijgt op je jaarnota het door ons berekende verbruik te zien.

Heb je zonnepanelen?

Dan salderen we op je jaarnota zoals je dat van ons gewend bent: we trekken de opgewekte stroom eerst af van je totaalverbruik. Wek je minder op dan je verbruikt? Dan geldt voor het stroomverbruik dat overblijft het prijsplafond. Of het actuele tarief dat bij je energiecontract hoort als dat lager is dan de tarieven van het prijsplafond.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.Naar de klantenservice