Lage energietarieven

Waarom zijn de energieprijzen gestegen?

26 mei 2021
Een jaar geleden berichtten we nog dat de energieprijzen erg laag waren. Dit door de zachte winter en de coronacrisis. Waarschijnlijk heb je nu op het nieuws gezien dat de energieprijzen in een aantal maanden tijd hard zijn gestegen. Maar hoe komt dit?

De prijzen van zowel stroom als gas zijn gestegen. En de verwachting is dat deze stijging door zal zetten. Nu lijkt vooral de kou de boosdoener. Je hebt vast en zeker gemerkt dat het lente is, maar toch wel erg koud in vergelijking met andere jaren. En misschien heb je zelfs in de afgelopen weken je verwarming wel aangezet. Door deze periode van lage temperaturen in combinatie met het lage aanbod zijn de prijzen gestegen.

Maar de kou is niet de enige reden. Ook de prijzen van CO2-emissierechten zijn opgelopen. Dit zijn rechten die energiebedrijven moeten kopen om stroom op te kunnen wekken, deze kosten worden doorberekend in de energietarieven van de klant.

Als allerlaatste speelt de coronacrisis ook bij de stijging van de prijzen een rol. Tijdens de coronacrisis lag de hele wereld natuurlijk even stil. Er werd niet meer gereisd naar kantoor, zonnige vakantiebestemmingen, de dierentuin, etc. Omdat de economie stil lag, was er zo weinig vraag naar olie dat de olieproductie werd teruggeschroefd. Nu de economie weer stukje bij beetje aantrekt, stijgt de vraag weer naar olie en wordt de olieproductie weer verhoogd. Ook dit heeft invloed op de gasprijzen.

De verwachting is dat deze stijging nog aanhoudt. Stap daarom direct over en profiteer nu nog van onze gunstige tarieven.

Bron: NOS

Gerelateerde verhalen

Vragend kijken

Wat staat er op jouw eerste jaarnota?

Moet ik bijbetalen of krijg ik geld terug
Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Zo sluit je razendsnel energie af voor je eerste huis

Meld je aan
Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Waarom vraagt de app nog steeds om mijn meterstanden?

Bekijk de video