• Home
  • Klantenservice
  • Kwartaaltarieven

Variabele tarieven

Bij een contract voor onbepaalde heb je geen vaste leveringstarieven, maar variabele tarieven. Dit betekent dat je tarieven tussentijds kunnen wijzigen. Je tarieven bewegen mee met de markt. Wijzigen je tarieven? Dan informeren we je altijd vooraf. Dit doen we minstens 30 dagen van tevoren.

Huidige energiemarkt

Door de hoge energieprijzen kopen we energie nu voor een korte periode in. Hierdoor kunnen we sneller inspelen op de ontwikkelingen in de energiemarkt. Dit betekent dat we jou ook sneller nieuwe tarieven kunnen aanbieden.

Overheidsmaatregelen

Alles over het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. Maar wat is een prijsplafond nou eigenlijk? Hoe werkt het? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? Het antwoord op deze én andere vragen over het prijsplafond lees je hier.
Lees meer

Overheidsmaatregelen 2023

Er zijn verschillende overheidsmaatregelen voor 2023 ingevoerd zoals het prijsplafond. Maar ook dit jaar kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor energietoeslag.
Meer over de overheidsmaatregelen

Effect nieuwe tarieven op het termijnbedrag

Wat het effect van nieuwe tarieven op je termijnbedrag is verschilt per situatie. Op het moment dat je je jaarnota krijgt, berekenen we altijd een nieuw termijnbedrag voor je. We houden daarbij rekening met je energieverbruik, je (gewijzigde) tarieven en de huidige overheidsmaatregelen.
  • Ontvang je je jaarnota binnen 3 maanden na het krijgen van nieuwe tarieven? Dan hoef je je termijnbedrag niet aan te passen. Je kunt je jaarnota afwachten en ontvangt dan vanzelf een nieuw, passend termijnbedrag.
  • Heb je je jaarnota al gekregen of ontvang je ‘m pas over meer dan 3 maanden na het krijgen van nieuwe tarieven? Dan adviseren we je om de Jaarcheck in de Oxxio App te doen. Je krijgt dan advies over een passend termijnbedrag. En je kunt je termijnbedrag meteen zelf aanpassen.

Ga naar de Oxxio App of Mijn Oxxio om te zien wanneer je je jaarnota ontvangt, welk termijnbedrag je nu betaalt en om je termijnbedrag te wijzigen.

Meterstanden en variabele tarieven

Heb je een slimme meter en ons toestemming gegeven om die op afstand uit te lezen, dan hoef je je meterstanden niet zelf door te geven. Die krijgen we dan namelijk vanzelf binnen. Je nieuwe tarieven verrekenen we dan met het verbruik in de periode waarin deze gelden.

Hulp bij betalen

Heb je moeite om je energierekening te betalen, dan helpen we je graag. Je kunt met ons een betalingsregeling afspreken. Kijk voor meer informatie op Oxxio.nl/klantenservice/betalingsregeling.Liever anoniem en gratis advies? Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen dit weer op orde te krijgen.

Veelgestelde vragen

Wanneer ontvang ik weer nieuwe tarieven?
We zijn van plan om je over 3 maanden nieuwe leveringstarieven aan te bieden. De hoogte van de tarieven die we je dan kunnen aanbieden is afhankelijk van de ontwikkelingen op de internationale energiemarkten. Heb je vóór 2 januari 2022 een vast contract afgesloten en ga je nu voor het eerst over naar ons variabele LosVast contract? Dan gelden je tarieven voor 12 maanden. Hierna kunnen je tarieven vaker wijzigen.
Kan ik mijn tarieven voor een langere tijd vastzetten?
Helaas kan je nu geen contract voor 1 of 3 jaar afsluiten. Door de huidige situatie kunnen we tijdelijk geen nieuwe contracten met een langere vaste looptijd en vaste tarieven aanbieden. De tarieven zijn hiervoor te veel in beweging. We bekijken steeds of de situatie het toelaat om weer langere vaste contracten aan te bieden.
Hoe is mijn energietarief opgebouwd?
De tarieven die je ontvangt zijn leveringstarieven inclusief btw. Hier komen de overheidsheffingen nog bij. Deze vind je ook in de tabel terug. Je energiekosten bestaan uit drie onderdelen: leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Kijk voor meer informatie op Oxxio.nl/klantenservice/tarieven.
Waar vind ik mijn nieuwe tarieven?
Je actuele tarieven vind je altijd in de Oxxio App bij Menu > Producten of in Mijn Oxxio bij Mijn producten. Je nieuwe tarieven gaan in op de datum die je hebt ontvangen in het bericht over je wijzigende tarieven. Zodra je nieuwe tarieven ingaan zijn deze zichtbaar in de Oxxio App en Mijn Oxxio.
Wat is mijn terugleververgoeding?
Je terugleververgoeding voor het salderen is altijd gelijk aan je all-in leveringstarief zoals dat op je overeenkomst staat. Het all-in-tarief bestaat uit: tarief per kWh stroom, overheidsheffingen (opslag duurzame energie en energiebelasting) en 21% btw.

Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat ‘een overschot aan teruglevering’. De terugleververgoeding die je hiervoor krijgt is € 0,09 per kWh. Hier wordt geen btw, energiebelasting en opslag duurzame energie over vergoed.

Waarom stijgen ook de stroomtarieven?
Opgewekte stroom wordt verkocht op de groothandelsmarkt. Dat geldt ook voor de groene stroom. De internationale energiemarkt kent één prijs voor elektriciteit, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet. Op deze markt kopen energieleveranciers elektriciteit in tegen uurprijzen en gas tegen dagprijzen. Op de groothandelsmarkt aangeboden elektriciteit wordt voor een deel opgewekt uit gas. En omdat we te maken hebben met hoge gasprijzen, stijgt daardoor ook de stroomprijs op de groothandelsmarkt. Want die bestaat uit één prijs, voor alle soorten stroom.
Staat je vraag er niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag verder.