Meterstanden

Het is belangrijk dat je meteen je meterstanden doorgeeft als je een meterstandenkaart ontvangt. Dan weet je zeker dat we je eindnota met de juiste meterstanden berekenen. Controleer ook altijd of je de getallen goed hebt ingevuld. En dat je alleen de standen voor stroom en/of gas doorgeeft.

Direct online je meterstanden doorgeven

 

Meterstanden aflezen en doorgeven

In de meeste huizen hangt de energiemeter in de meterkast. Er zijn heel wat verschillende soorten meters. Hieronder zie je er een aantal. Per meter lees je hoe je de standen kunt aflezen. Het makkelijkst is om de meterstanden op te schrijven en ze daarna door te geven via onze website.

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

Dit is een elektriciteitsmeter voor enkeltarief. Je verbruik lees je af in het telwerk. Het cijfer achter de komma kun je negeren.

Elektriciteitsmeter met 2 telwerken

Deze elektriciteitsmeter houdt 2 tarieven bij: dag- en nachtstroom. Dit heet een dubbel profiel. Geef altijd beide meterstanden door, ook al betaal je een enkeltarief.

  • Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Deze meterstand vul je in bij
    Elektriciteit I. Het is je nachtstroomverbruik.
  • Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. De cijfers achter de komma
    kun je negeren. Dit getal vul je in bij Elektriciteit II. Het is je verbruik overdag.

Digitale elektriciteitsmeter met 4 telwerken

Deze elektriciteitsmeter heeft een elektronisch telwerk. In het display zie je 4 verschillende meterstanden. Bij sommige meters wisselen de meterstanden elkaar af. Bij andere kun je met een knop naar een volgende meterstand gaan.

  • T1: Deze meterstand vul je in bij Elektriciteit I. Het is je nachtstroomverbruik.
  • T2: Dit getal vul je in bij Elektriciteit II. Het is je verbruik overdag.
  • T3 en T4: Deze meterstanden zijn alleen relevant als je energie terug levert aan het net.

Slimme meter

Als je een slimme meter hebt, leest je netbeheerder je meterstanden op afstand uit. En geeft ze door aan Oxxio. Zo kunnen wij je jaarnota opmaken. Handig, want dan heb je er zelf geen omkijken meer naar. En een slimme meter maakt ook het gebruik van de EnergieMonitor makkelijker. Je hoeft alleen maar Oxxio toestemming te geven je meetgegevens te tonen. Dan kan jij waar en wanneer je wilt via de Oxxio App of Mijn Oxxio je energieverbruik volgen.

Lees meer over de Oxxio App

Heb je, al een aantal jaar, een slimme meter van Oxxio? Als je voor 1 april 2012 toestemming hebt gegeven om je meterstanden uit te lezen, dan werkt je meter ook echt als een slimme meter. Heb je destijds geen toestemming gegeven? Dan werkt je meter als een digitale elektriciteitsmeter. Dat betekent dat je zelf je jaarlijkse meterstanden door moet geven.

Gasmeter

Een gasmeter heeft altijd 1 telwerk. De 3 cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven.

Houd je energieverbruik bij

Wil je gedurende het hele jaar je meterstanden bijhouden? Dat kan met de EnergieMonitor. Waar en wanneer jij wilt, via de Oxxio App of Mijn Oxxio. Heb je een slimme meter, dan kan Oxxio na jouw toestemming je meetgegevens tonen in een handige grafiek. Heb je een traditionele meter, geef dan je meterstanden regelmatig zelf door. Ook als je via de EnergieMonitor tussendoor meterstanden doorgeeft, moet je nog wel de jaarlijkse meterstanden doorgeven als je een meterstandenkaart ontvangt.

Lees meer over de EnergieMonitor

Typ je zoekopdracht zoek

Oxxio, je energie in eigen hand