• Home
 • Klantenservice
 • Meterstanden

Meterstanden aflezen en doorgeven

Ontvang je een e-mail van ons waarin we je vragen om je meterstanden door te geven? Doe dit dan zo snel mogelijk. Zonder deze gegevens kunnen we je jaar- of eindnota namelijk niet opmaken op basis van je verbruik. Geef je geen meterstanden door, dan moeten we je standen berekenen. Hierbij houden we geen rekening met je werkelijke verbruik. Belangrijk dus dat je ze ieder jaar zelf even doorgeeft.

Waar zie ik mijn meterstanden?

In de meeste huizen hangt de energiemeter in de meterkast. Er zijn heel wat verschillende meters. Hieronder hebben we de meters die in de meeste meterkasten voorkomen op een rijtje gezet. Per meter zie je hoe je de standen kunt aflezen. Geef de standen direct online door of via de Oxxio App. Wil je de meterstanden online doorgeven? Klik dan op de link in de e-mail die je van ons hebt ontvangen. Je referentienummer wordt dan automatisch ingevuld. Wil je zeker weten dat we je standen hebben ontvangen? Vul je e-mailadres in, dan ontvang je direct een bevestiging.

Een slimme meter uitlezen

Een slimme meter maakt je meterstanden doorgeven nog eenvoudiger. Want als je ons toestemming geeft om je meterstanden automatisch uit te lezen, dan hoef je ze zelf niet meer door te geven. Handig, want dan heb je er geen omkijken meer naar. En met een slimme meter haal je nog meer uit de Oxxio App. Check bijvoorbeeld je verbruik per uur!Toestemming geven voor het automatisch uitlezen van je meterstanden is heel eenvoudig. Open de Oxxio App, ga naar Menu, Instellingen, Toestemming diensten en klik op akkoord. Lees hier meer over de Oxxio App.
Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk aflezen

Dit is een elektriciteitsmeter voor enkeltarief. Je verbruik lees je af in het telwerk. Het cijfer achter de komma kun je negeren.
Elektriciteitsmeter met 2 telwerken aflezen

Elektriciteitsmeter met 2 telwerken aflezen

Deze elektriciteitsmeter houdt 2 tarieven bij. Dit heet een dubbelprofiel. Geef altijd beide meterstanden door, ook al betaal je een enkeltarief.
 • Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Deze meterstand vul je in bij Elektriciteit I.
 • Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Deze meterstand vul je in bij Elektriciteit II.
 • Digitale elektriciteitsmeter met vier telwerken aflezen

  Digitale elektriciteitsmeter met vier telwerken aflezen

  Deze elektriciteitsmeter heeft een elektronisch telwerk. In het display zie je vier verschillende meterstanden. Bij sommige meters wisselen de meterstanden elkaar af. Bij andere kun je met een knop naar een volgende meterstand gaan.
 • T1: Deze meterstand vul je in bij Elektriciteit I.
 • T2: Dit getal vul je in bij Elektriciteit II.
 • T3 en T4: Deze meterstanden zijn alleen relevant als je energie terug levert aan het net.
 • Gasmeter aflezen

  Gasmeter aflezen

  Een gasmeter heeft altijd 1 telwerk. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven.

  Houd zelf je energieverbruik bij

  Wil je gedurende het hele jaar je verbruik bijhouden, maar heb je nog geen slimme meter? Dat kan ook met de Oxxio App.Geef regelmatig tussentijds je meterstanden door.Ook als je via de Oxxio App tussendoor meterstanden doorgeeft, moet je nog wel de jaarlijkse meterstanden doorgeven als wij je hierom vragen.

  Gaat u gasvrij wonen?

  Als je aardgasvrij wilt gaan wonen, kun je de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder hebt opzeggen. U dient zelf de verwijdering van uw gasaansluiting aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorgdragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als u de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kunt u de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan u om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van uw gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij u in rekening brengt. Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos. Het blijft echter belangrijk dat u wel actief de aanvraag tot verwijdering doet.