• Home
  • Klantenservice
  • Terugleveren

Energie terugleveren met zonnepanelen

Wek jij via zonnepanelen energie op? Dan kun je de opgewekte energie zelf gebruiken. Of, als je meer opwekt dan je verbruikt, terugleveren aan het net. Dat noemen we teruglevering.

Stroom terugleveren: wat heb je nodig?

Als je zonnepanelen hebt en meer dan voldoende opwekt, kun je stroom terugleveren aan het net. Je hebt hiervoor naast zonnepanelen een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert. Én je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doe je door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.Zodra dit is verwerkt, kun je energie terugleveren en registreert je netbeheerder de stroom die je teruglevert. De netbeheerder stuurt je meterstanden vervolgens naar Oxxio, zodat wij precies weten hoeveel energie je teruglevert. Wij verrekenen dit op je jaarnota.Twijfel je of jouw meter geschikt is voor teruglevering? Neem contact op met je netbeheerder. In de Oxxio App kun je ook zien wie je netbeheerder is.

Wat is salderen?

Alle stroom die je aan ons teruglevert, bijvoorbeeld via zonnepanelen, trekken we af van de stroom die je bij ons verbruikt hebt. Dat heet ‘salderen’. Heb je een dubbele meter, dan trekken we de door jou teruggeleverde stroom eerst af van je normaalverbruik en daarna van je dalverbruik. Als je een slimme meter hebt, dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft, eerst op de andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd.De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert.

Terugleververgoeding

Je terugleververgoeding voor het salderen is altijd gelijk aan je all-in leveringstarief zoals dat op je overeenkomst staat. Het all-in-tarief bestaat uit: tarief per kWh stroom, overheidsheffingen (opslag duurzame energie en energiebelasting) en btw.Goed om te weten: 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 is het btw-tarief op energie (stroom en gas) verlaagd naar 9%. Zowel daarvoor als daarna geldt er een btw-tarief van 21%. Hier houden we rekening mee op je jaarnota.Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. Je ontvangt dan van ons een terugleververgoeding van € 0,09 cent per kWh. Hier wordt geen btw, energiebelasting en opslag duurzame over vergoed. Op je jaarnota kun je dit allemaal terugzien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.

Bekijk je teruglevering in de Oxxio App

Heb je zonnepanelen en gebruik je de Oxxio App? Dan kun je in de app precies zien hoeveel energie je teruglevert aan het net.
Download de Oxxio App