• Home
  • Klantenservice
  • Terugleveren

Teruglevering en saldering

Als je zelf zonne- of andere stroom opwekt en verbruikt, heb je minder stroom van Oxxio nodig. Ieder jaar verrekenen we op jaarbasis op je jaarnota het verschil tussen wat je van ons afneemt en wat je aan het net hebt teruggeleverd. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding.

Stroom terugleveren: wat heb je nodig?

Als je zonnepanelen hebt en meer opwekt dan je zelf direct verbruikt, kun je stroom terugleveren aan het energienet. Je hebt hiervoor een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert (als je twijfelt of jouw meter hiervoor geschikt is, neem dan contact op met je netbeheerder). Én je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doe je door je zonnepanelen aan te melden op www.energieleveren.nl.

Eerst even aanmelden

Als je zelf energie opwekt, moet je je altijd aanmelden op energieleveren.nl.
Direct aanmelden
Zodra je aanmelding is verwerkt, kun je energie terugleveren en registreert je netbeheerder de stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Dit noemen we teruglevering. De netbeheerder stuurt je meterstanden vervolgens naar ons, zodat wij precies weten hoeveel energie je teruglevert. Wij verrekenen dit op jaarbasis op je jaarnota.
  • Verhuis je naar een woning waar al zonnepanelen op het dak liggen, meld je dan ook aan, voor het geval dat niet eerder is gebeurd.
  • Je hebt geen speciaal contract nodig voor teruglevering; het kan aan elk bestaand of nieuw contract gekoppeld worden.

Wat is salderen?

Met zonnepanelen kun je de opgewekte stroom aftrekken van de stroom die je van ons verbruikt voor je eigen verbruik. Dat heet salderen.
Salderen

Hoe werkt salderen?

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Vaak is dit meer dan je zelf direct kunt verbruiken. De overtollige energie wordt dan teruggeleverd aan het openbare stroomnet. Dus in plaats van dat je energie afneemt, voeg je energie toe aan het netwerk. In ruil daarvoor wordt die teruggeleverde stroom aan het einde van het jaar afgetrokken van de energie die Oxxio je heeft geleverd. Dit '1 op 1 wegstrepen' van wat je opwekt tegenover wat je teruglevert, heet salderen.
Goed om te weten: de overheid is van plan de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert.

Terugleveren

Als je in een jaar meer kWh teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. Voor dit overschot krijg je van ons een terugleververgoeding. Hier zit geen btw, energiebelasting en opslag duurzame energie bij. Op je jaarnota kun je dit allemaal terugzien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.
Overschot
Goed om te weten: van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 gold een verlaagd btw-tarief van 9% op energie (stroom en gas). Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op je jaarnota.

Bekijk je teruglevering in de Oxxio App

Heb je zonnepanelen en gebruik je de Oxxio App? Dan kun je in de app precies zien hoeveel energie je teruglevert aan het energienet.
Download de Oxxio App

Veelgestelde vragen

Voor wie geldt de aangepaste terugleververgoeding?
In een aparte e-mail hebben we al onze klanten geïnformeerd per welke datum de aangepaste terugleververgoeding ingaat. Voor nieuwe stroomcontracten gaat deze gelijk in.
Ik heb een vast contract welke terugleververgoeding krijg ik?
Heb je een contract met vaste prijs? Dan geldt de bij aanvang van dit vaste contract afgesproken vergoeding tot aan het einde van de vaste looptijd van het contract. Daarna geldt een terugleververgoeding van € 0,09 per kWh (excl. overheidsheffingen en btw).
Ik lever meer terug dan dat ik stroom verbruik. Wat betekent salderen en terugleveren voor mij?
Stel je hebt zoveel zonnepanelen dat je zelf 4.000 kWh opwekt per jaar. En je verbruikt maar 3.000 kWh per jaar. Dan lever je 1.000 kWh terug aan het stroomnet. Voor deze 1.000 kWh krijg je van ons een terugleververgoeding.
Ik lever minder terug dan dat ik stroom verbruik. Wat betekent salderen en terugleveren voor mij?
Stel je wekt met je eigen zonnepanelen 3.000 kWh op per jaar. En je verbruikt 4.000 kWh per. Dan saldeer je tot 3.000 kWh. Voor de 1.000 kWh die we je nog leveren vanuit het stroomnet betaal je dan nog het stroomtarief dat we hebben afgesproken in je contract.
Ik heb een vast contract afgesloten voor 5 september 2022. Wat is mijn terugleververgoeding?
Heb je een vast contract? Dan is je terugleververgoeding gelijk aan het enkeltarief (excl. overheidsheffingen en btw), zoals afgesproken in je contract. Dit geldt tot aan het einde van de vaste looptijd van je vaste contract. Is je enkeltarief lager dan € 0,09, dan zorgen we dat je terugleververgoeding vanaf 5 september 2022 verhoogd wordt naar € 0,09 per kWh.
Waarom is de terugleververgoeding aangepast?

Steeds meer bedrijven en huishoudens hebben zonnepanelen. Schijnt de zon, dan is het aanbod van stroom steeds vaker groter is dan de vraag naar stroom. Hierdoor dalen de stroomprijzen op een zonnige dag geregeld richting nul, of zelfs daaronder. Voor ons betekent dit dat we voor deze teruggeleverde stroom geen vergoeding krijgen of zelfs moeten betalen. Terwijl we alle klanten die terugleveren wel een terugleververgoeding moeten betalen.

De kosten die we daardoor maken, berekenen we door in onze leveringstarieven voor alle klanten. Dat betekent dat klanten zonder zonnepanelen eigenlijk 'meebetalen' aan de terugleververgoeding voor klanten met zonnepanelen. Natuurlijk willen we ook klanten die geen zonnepanelen hebben een eerlijke prijs blijven bieden. Daarom hebben we de terugleververgoeding aangepast.