• Home
  • Klantenservice
  • Prijsplafond

Het prijsplafond: alle informatie op een rij

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie dat één jaar duurt. Maar wat is het prijsplafond nu eigenlijk en hoe werkt het? Op deze pagina lees je er meer over.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is bedoeld om je energierekening in 2023 minder hoog te maken. Dankzij het prijsplafond betaal je namelijk een maximale prijs voor stroom en gas tot aan het verbruiksplafond.

Goed nieuws dus als je energietarieven hoger liggen dan die van het prijsplafond. Liggen je tarieven lager? Dan blijf je díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan.

Maximale tarieven tot aan het verbruiksplafond

Tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 ㎥ gas betaal je in 2023 maximaal € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m³ gas. En voor alles wat je meer verbruikt betaal je de actuele tarieven die bij je energiecontract horen.
prijsplafond tarieven
ProductVerbruik onder
verbruiksplafond
Tarief onder
verbruiksplafond
Verbruik boven
verbruiksplafond
Tarief boven
verbruiksplafond
StroomTot 2.900 kWh € 0,40 per kWh Boven 2.900 kWhBekijk je tarieven
GasTot 1.200 ㎥ € 1,45 per ㎥Boven 1.200 ㎥Bekijk je tarieven

Je laatste jaarverbruik en tarieven weten?

Kijk voor je jaarverbruik op je jaarnota bij ‘Alles over je verbruik’. Je vindt je jaarnota in de Oxxio App en Mijn Oxxio. De actuele tarieven die bij je contract horen vind je ook in de Oxxio App en Mijn Oxxio. Of vraag ze direct op via chat.

Advies over je termijnbedrag

Uiterlijk in februari 2023 krijg je van ons een persoonlijk bericht over je termijnbedrag. Kan ‘t tot aan je jaarnota omlaag, is het slim om ‘t te verhogen of betaal je al het juiste termijnbedrag? Onze berekening houdt rekening met het prijsplafond én de andere veranderingen per 1 januari 2023: de verhoogde energiebelasting en netbeheerkosten, de verlaagde vermindering energiebelasting en de btw die van 9% weer naar 21% is gegaan.

Weten welk termijnbedrag je nu betaalt? Kijk in de Oxxio App of Mijn Oxxio.

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 ㎥ gas per uur doorlaat.

Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, geldt het prijsplafond alleen voor gas.

Het maakt niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt. Zijn je actuele tarieven in 2023 lager dan de tarieven van het prijsplafond? Dan blijf je díe gewoon betalen. Daar verandert door het prijsplafond niets aan. Mocht je gedurende het jaar alsnog hogere tarieven krijgen, dan geldt het prijsplafond vanaf dat moment ook voor jou.

Hoe werkt het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond is verdeeld over 12 maanden. Hierdoor heb je dus eigenlijk een verbruiksplafond per maand. In de wintermaanden ligt dit plafond hoger, omdat je dan meer energie verbruikt dan in de zomer. Dit is bij elke energieleverancier hetzelfde. Hierdoor kun je het resterende deel gewoon meenemen mocht je overstappen.
prijsplafond tarieven stroom
prijsplafond tarieven gas

De ene maand erboven, de andere maand eronder

Verbruik je de ene maand meer dan je verbruiksplafond en de andere maand minder? Geen probleem, dat verrekenen we op je jaarnota. We tellen namelijk je verbruik tót aan je jaarnota bij elkaar op, en vergelijken dit met het verbruiksplafond tot dat moment.

Heb je onderaan de streep méér verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het gedeelte boven het plafond de tarieven die bij je energiecontract horen. Voor je verbruik dat binnen het verbruiksplafond valt betaal je de prijsplafondtarieven. Behalve als de tarieven die bij je energiecontract horen lager liggen natuurlijk.

prijsplafond nota

Heb je wel of geen slimme meter?

We gebruiken je actuele meterstand om het prijsplafond te berekenen. Heb je een slimme meter, dan lezen we je meterafstanden uit. En hoef je niets te doen.

Heb je geen slimme meter of een slimme meter die niet op afstand kan worden uitgelezen? En heb je niet of te laat je meterstanden doorgegeven? Geen probleem, dan berekenen wij je verbruik. Deze berekening schatten we op basis van je vroegere meterstanden. Je krijgt op je jaarnota het door ons berekende verbruik te zien.

Heb je zonnepanelen?

Dan salderen we op je jaarnota zoals je dat van ons gewend bent: we trekken de opgewekte stroom eerst af van je totaalverbruik. Wek je minder op dan je verbruikt? Dan geldt voor het stroomverbruik dat overblijft het prijsplafond. Of het actuele tarief dat bij je energiecontract hoort als dat lager is dan de tarieven van het prijsplafond.