Ben je al Oxxio klant? Check hier je verlengaanbod.

Wanneer betaal je een opzegboete? 

Kies je ervoor om je vaste energiecontract voor stroom en/of gas eerder dan de einddatum op te zeggen? Dan kunnen we hiervoor een opzegvergoeding vragen. Deze vergoeding noemen wij een opzegboete. Hoe je opzegboete wordt bepaald, hangt af van wanneer je je vaste energiecontract hebt afgesloten. Vanaf 1 juni 2023 gelden voor de opzegboete voor nieuwe energiecontracten nieuwe voorwaarden.
4750012

Waarom vraagt Oxxio een opzegvergoeding?

Als je een vast energiecontract met ons afsluit voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, dan spreken we met elkaar af dat je in deze periode je energie bij ons afneemt tegen een vaste prijs. Wij kopen je energie vooraf voor deze periode in.

Besluit je éérder dan de einddatum van je contract op te zeggen? Dan houden we energie, die we eerder voor jou hebben ingekocht, over. Want deze energie neem je niet meer bij ons af. Hiervoor brengt Oxxio jou de opzegboete in rekening.

Nieuwe voorwaarden bij vroegtijdig opzeggen vast contract

De prijzen voor energie zijn de afgelopen twee jaar flink gestegen. Dat zorgt in de huidige energiemarkt voor meer onzekerheid en risico’s bij het inkopen van energie. De verhouding tussen de opzegboetes voor energiecontracten van vóór 1 juni 2023 en het verlies dat een energieleverancier kan lijden, als je eerder besluit weg te gaan, zijn niet meer in balans.

Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nieuwe voorwaarden opgesteld die vanaf 1 juni 2023 ingaan. De nieuwe voorwaarden zorgen ervoor dat er weer energiecontracten met een langere looptijd worden aangeboden.

Als je vóór 1 juni 2023 een vast energiecontract hebt afgesloten, dan gelden voor jou de voorwaarden van vóór 1 juni 2023.

Je opzegboete vanaf 1 juni 2023  

Heb je op of na 1 juni 2023 een vast energiecontract afgesloten en besluit je eerder dan de einddatum van je contract over te stappen? Dan betaal je een opzegboete als de tarieven van een referentieproduct zijn gedaald. Hoe hoog je opzegboete is, hangt af van:


  • De tarieven van je huidige vaste energiecontract (contractprijs).
  • De tarieven van een soortgelijk energiecontract dat we aanbieden op de dag dat je opzegt (prijs referentieproduct).
  • Het verschil tussen het geschatte verbruik van de volledige looptijd van je vaste contract, en je werkelijke verbruik tot aan de laatste dag dat we je energie leveren (resterende hoeveelheid energie).

Berekening opzegboete

De hoogte van de voorlopige opzegboete berekenen we met de volgende rekensom:

contractprijs – prijs referentieproduct X resterende hoeveelheid energie

Dalen de tarieven flink, en loopt je vaste contract nog lang? Dan is de opzegboete hoger dan als de tarieven iets zijn gedaald en je contract nog maar even loopt. 

Voorlopige opzegboete

Je kan op ieder moment een schatting opvragen en ontvangen van je opzegboete. Nadat we de mededeling ontvangen dat je je contract opzegt of als een andere energieleverancier aangeeft dat je wilt overstappen, informeren wij je per e-mail of brief over je voorlopige opzegboete.

 
Wil je je vaste contract opzeggen? Bel met onze klantenservice of bereken  je voorlopige opzegboete  

Definitieve opzegboete 

Op de dag dat je opzegt, maken we een schatting van je opzegboete. Beëindig je echt je energiecontract op de door jou genoemde einddatum in je opzegging? Dan staat het referentieproduct vast en gebruiken we dit ook bij de berekening van je definitieve opzegboete. In alle andere gevallen kan dit referentieproduct wijzigen. De definitieve opzegboete zie je uiterlijk terug op je eindnota. Het kan zo zijn, dat je definitieve opzegboete afwijkt van de schatting. Dat komt omdat pas met de eindnota duidelijk is hoeveel energie je precies hebt verbruikt tot op de laatste dag dat we je energie leverden.

Rekenvoorbeelden

Je opzegboete vóór 1 juni 2023

Heb je een vast energiecontract dat is afgesloten voor 1 juni 2023? Dan wordt je opzegboete berekend aan de hand van de overgebleven looptijd. Je betaalt een aparte vergoeding per energieproduct (stroom en/of gas).
Je energiecontract loopt nog Opzegboete per energieproduct
minder dan 18 maanden € 50
18 tot 24 maanden € 75
24 tot 30 maanden € 100
meer dan 30 maanden € 125

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder.Naar de klantenservice