Ben je al Oxxio klant? Check hier je verlengaanbod.

Alles over energiekosten besparen

Wil je energiekosten besparen? Dan is meten weten! Hoeveel stroom en gas verbruik je eigenlijk? En is dat gemiddeld of verbruik je juist meer of minder dan vergelijkbare huishoudens? Inzicht in je energieverbruik is de eerste stap naar besparen. Bij ons krijg je dat heel eenvoudig.
Hand met statistiek - 4749997

Inzicht in je energieverbruik

Wil je weten hoeveel stroom en gas je verbruikt? Voor die informatie hoef je bij ons niet regelmatig in de meterkast te duiken. Wij houden je op drie manieren op de hoogte – met als voorwaarde dat je een slimme meter hebt.


  1. Via de Oxxio App De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in je energieverbruik is de Oxxio App. Je kunt er altijd je energieverbruik inzien via handige grafieken. Per jaar, maand, week, dag en zelfs per uur. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ons toestemming geven zodat we je meterstanden dagelijks via je netbeheerder ontvangen.

  2. Via Mijn Oxxio Ook hier kun je per jaar, maand, week, dag en uur je verbruik inzien. Als je in Mijn Oxxio inzicht in je energieverbruik wilt krijgen, hebben we je toestemming nodig. Zo kunnen we je meterstanden dagelijks via je netbeheerder ontvangen.

  3. Via het Maandelijks Energierapport Dit rapport staat elke maand in Mijn Oxxio voor je klaar. In dit rapport zie je precies hoeveel je de afgelopen periode hebt verbruikt. En je kunt je verbruik eenvoudig vergelijken met dat van een gemiddeld huishouden met een vergelijkbare woonsituatie. Zo weet je of er ruimte is voor besparing. Wil je dit niet of wil je het rapport ook per e-mail ontvangen, dan kun je dat aangeven door je contactvoorkeuren in Mijn Oxxio aan te passen. 

Gemiddeld energieverbruik

In de winter verbruik je meer gas dan in de zomermaanden, wanneer je je huis niet hoeft te verwarmen. Als je überhaupt nog gas verbruikt natuurlijk. Ook je stroomverbruik varieert met de dag en de seizoenen. En met zonnepanelen kun je ook nog te maken hebben met wisselende teruglevering.

Een goede inschatting

Je gemiddelde energieverbruik kun je aardig inschatten op basis van de samenstelling van je huishouden en de grootte, het bouwjaar en het soort huis waarin je woont (bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een kleiner appartement). Je vindt je energiejaarverbruik ook terug op eerdere jaarnota’s van je woning. Als je die hebt. Delen door 12 en je hebt je gemiddelde maandverbruik. Heb je geen idee wat je aan energie verbruikt (of gaat verbruiken in je nieuwe huis), met onze handige rekentool schat je dit supersnel in.

Hoe gemiddeld is mijn energieverbruik?

Huishoudens in Nederland verbruiken gemiddeld 2910 kWh stroom en 1300 m³ gas per jaar. Vooral het gasverbruik is over de jaren heen gedaald, doordat we bewuster met energie omgaan en onze huizen steeds beter geïsoleerd zijn. Maar tussen het ene en het andere huishouden kunnen de verschillen groot zijn.