cal_formPage 1PathPathlogoFill 19

Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen?

De televisie aan, de wasmachine die draait en een oven die opwarmt: energie verbruik je eigenlijk op ieder moment. Je energieverbruik kun je schatten op basis van de grootte en het bouwjaar van je huis, de samenstelling van je huishouden en het type van je woning (bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een kleiner appartement). Ook vind je je energieverbruik terug op een eventuele oude jaarnota van je woning.

Heb je geen idee wat je aan energie verbruikt, dan schat je dit supersnel in onze handige rekentool. Nog handiger is de slimme Oxxio App. Hierin zie je precies hoeveel je werkelijk verbruikt en of je nog op koers ligt met je termijnbedrag. En als je een slimme meter hebt, zie je zelfs je verbruik per maand, dag en uur terug!

Download de Oxxio App

Gemiddeld gasverbruik per m3 per jaar Gemiddeld stroomverbruik per kWh per jaar
Vrijstaande woning 2225 1 persoons huishouden 2150
Twee onder een kap 1775 2 persoons huishouden 3250
Hoek van een rij 1625 3 persoons huishouden 4050
Tussenwoning 1350 4 persoons huishouden 4500
Flat-/etagewoning 975 5 en meer persoons huishouden 4850

Gemiddeld gasverbruik

Het meeste van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van je huis. Hoe groter het huis, hoe meer energie (en dus gas) het kost om het huis op temperatuur te krijgen, logisch. Bij goedgeïsoleerde huizen zien we dat het gemiddelde gasverbruik lager is. Uiteraard is het verbruik afhankelijk van de grootte van je huis, de instellingen van je thermostaat en de samenstelling van je huishouden. Het gemiddelde gasverbruik ligt in Nederland rond de 1.450 m³ per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik

Het aantal elektrische apparaten in je huis speelt, net als de grootte van het huishouden, een grote rol in het stroomverbruik. In Nederland is het gemiddelde stroomverbruik ongeveer 3.300 kWh per jaar.

Teruglevering

Als je zonnepanelen hebt, lever je stroom terug aan het net. En als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat een overschot aan teruglevering. De terugleververgoeding die je hiervoor krijgt is het teruglevertarief. Dit tarief is gelijk aan het kale enkeltarief. Hierover wordt dus geen energiebelasting, opslag duurzame energie en btw vergoed. Het verrekenen van de teruglevering gebeurt op de jaarnota.

Wil je meer weten over je verbruik? In de Oxxio App kun je altijd je huidige verbruik zien en direct je vraag stellen.