cal_formPage 1PathPathlogoFill 19

Stroom terugleveren aan het net

Steeds meer mensen wekken via zonnepanelen hun eigen energie op. De opgewekte energie kun je zelf gebruiken. Of, als je meer opwekt dan je verbruikt, terug leveren aan het net. Dat noemen we teruglevering.

Wat heb je ervoor nodig?

Je hebt een meter nodig die de stroom die je teruglevert registreert. En je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Zodra je de netbeheerder hebt laten weten dat jij stroom terug wilt leveren, zal hij dat registreren. Hij stuurt jouw meterstanden naar Oxxio, zodat wij precies weten hoeveel jij teruglevert. Twijfel je of jouw meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Zoek je netbeheerder

Salderen

Meestal heb je niet genoeg aan alleen de energie van je zonnepanelen. De stroom die je aan ons terug levert, trekken we af van de stroom die je hebt verbruikt. Dat heet ‘salderen’.

Heb je een dubbele meter, dan trekken we het eerst af van je normaalverbruik en daarna van je dalverbruik.

Heb je twee telwerken? Dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft eerst op het andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd.

Vergoeding teruglevering

Je terugleververgoeding is zo altijd gelijk aan je all-in leveringstarief zoals deze op je overeenkomst staat. Het all-in tarief bestaat uit: tarief per kWh, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat ‘een overschot aan teruglevering’. De vergoeding die je hiervoor krijgt is gelijk aan het enkeltarief zoals dat in je overeenkomst staat. Er wordt echter geen energiebelasting en btw over vergoed. Op je jaarnota kun je dit allemaal terug zien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.

Slimme meter? Bekijk teruglevering in de Oxxio App

Als je een slimme meter hebt, dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft, eerst op de andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd. En met een slimme meter kun je in de Oxxio App je precies zien hoeveel energie jij teruglevert aan het net. Dat zijn de kWh’s stroom die je overhoudt, als je zonnepanelen méér opleveren dan je zelf verbruikt.

Lees meer over de Oxxio app

Alle stroom die je aan ons teruglevert via zonnepanelen, trekken we af van de stroom die je bij ons verbruikt hebt. Dat heet ‘salderen’. Dat doen we ook boven de 5.000 kWh.

Heb je een dubbele meter, dan trekken we het eerst af van je normaalverbruik en daarna van je dalverbruik.

Als je een slimme meter hebt, dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft, eerst op de andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd. Je terugleververgoeding is altijd gelijk aan je all-in leveringstarief zoals deze op je overeenkomst staat. Het all-in tarief bestaat uit: tarief per kWh, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat ‘een overschot aan teruglevering’. De vergoeding die je hiervoor krijgt is gelijk aan het enkeltarief zoals dat in je overeenkomst staat. Er wordt echter geen energiebelasting en btw over vergoed. Op je jaarnota kun je dit allemaal terug zien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.