cal_formPage 1PathPathlogoFill 19

Stroom terugleveren aan het net

Steeds meer mensen wekken via zonnepanelen hun eigen energie op. De opgewekte energie kun je zelf gebruiken. Of, als je meer opwekt dan je verbruikt, terugleveren aan het net. Dat noemen we teruglevering.

Wat heb je ervoor nodig?

Als je zonnepanelen hebt lever je stroom terug aan het net. Je hebt een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert. Én je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doe je door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.

Zodra dit is verwerkt, gaat de netbeheerder de stroom die je teruglevert registreren. De netbeheerder stuurt jouw meterstanden vervolgens naar Oxxio, zodat wij precies weten hoeveel je teruglevert en dit kunnen verrekenen op je jaarnota.

Twijfel je of jouw meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact op met je netbeheerder. In de Oxxio App zie je wie jouw netbeheerder is. Geen app? Kijk dan hier.

Salderen

Meestal heb je niet genoeg aan alleen de energie van je zonnepanelen. De stroom die je aan ons teruglevert, trekken we dan af van de stroom die je hebt verbruikt. Dat heet ‘salderen’.

Heb je een dubbele meter, dan trekken we het eerst af van je normaalverbruik en daarna van je dalverbruik.

Heb je twee telwerken? Dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft eerst op het andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd.

Vergoeding teruglevering

Je terugleververgoeding is zo altijd gelijk aan je all-in leveringstarief zoals deze op je overeenkomst staat. Het all-in tarief bestaat uit: tarief per kWh, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, noemen we dat ‘een overschot aan teruglevering’. De vergoeding die je hiervoor krijgt is gelijk aan het enkeltarief zoals dat in je overeenkomst staat. Er wordt echter geen energiebelasting en btw over vergoed. Op je jaarnota kun je dit allemaal terugzien. Heb je een overschot aan teruglevering? Dan zie je een negatief saldo op je jaarnota en krijg je geld van ons terug.

Slimme meter? Bekijk teruglevering in de Oxxio App

Met een slimme meter kun je in de Oxxio App precies zien hoeveel energie je teruglevert aan het net. Dat zijn de kWh’s stroom die je overhoudt, als je zonnepanelen méér opleveren dan je zelf verbruikt.

Download de Oxxio app