Aardgasvrij wonen

Om de doelen van het klimaatakkoord te bereiken, worden er verschillende maatregelen genomen om te verduurzamen. Hieronder valt ook aardgasvrij wonen. Daarom moeten in 2050 bijna 8 miljoen huizen en gebouwen aardgasvrij zijn. Bij ons kun je daarom ook kiezen voor alleen 100% groene stroom. Dit kun je aangeven bij het maken van je berekening, door “Ik heb alleen stroom” aan te vinken.

Waarom aardgasvrij wonen?

Bij het gebruik van aardgas komt CO₂ (koolstofdioxide) vrij. Dit is slecht voor het milieu. Het is een fossiele brandstof die de meeste mensen nu nog gebruiken om lekker warm te douchen en het huis te verwarmen tijdens de koude winter. De CO₂ die vrijkomt tijdens het gebruik van aardgas zijn zogenaamde broeikasgassen en in 2030 wil de overheid dat deze uitstoot gehalveerd is. Daarnaast is aardgas een fossiele brandstof die niet oneindig gebruikt kan worden. Bij het gebruik wordt het verbrand en is het weg. Wanneer onze huizen gasvrij zijn, zal aardgas vervangen worden door groene stroom. Hierdoor is er geen uitstoot van schadelijke gassen en de bronnen, zoals wind, zijn oneindig te gebruiken.
Kind met raket bij raam

Wat kan ik zelf doen om aardgasvrij te wonen?

Als je nu al aardgasvrij wil wonen, zijn er al verschillende dingen die je kan doen om dit te vervangen door duurzame energie. Wanneer je bijvoorbeeld aardgas gebruikt om je aardappelen te koken en je pannenkoeken te bakken, kun je je gasstel vervangen door een inductieplaat. Als je het verwarmen van je huis wil vervangen door duurzame energie, kun je een warmtepomp gebruiken.

Waar moet ik rekening mee houden om aardgasvrij te wonen?

Wanneer je je huidige apparaten vervangt door apparaten die op stroom werken, is het belangrijk om te checken of je extra groepen nodig hebt in je meterkast. Dit voorkomt dat je problemen krijgt met overbelasting. De overheid steunt particulieren in het verduurzamen van hun huis. Daarom loont het ook zeker om eerst op onderzoek uit te gaan of je subsidie kan ontvangen voor bijvoorbeeld een warmtepomp.
Aardgasvrij wonen

Hoe kan ik mijn gasaansluiting laten verwijderen?

Je kunt de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder hebt opzeggen. Je moet zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via Mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorgdragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kun je de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan jou om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van je gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het blijft echter belangrijk dat je wel actief de aanvraag tot verwijdering doet.